De mooiste bezienswaardigheden van Uruguay

Reizen door Uruguay is een unieke ervaring en een goed bewaard geheim. Het kleine land in Zuid-Amerika is een nog relatief onontdekte parel. Het ligt verborgen tussen Brazilië en Argentinië en wordt daarom vaak overgeslagen. Het vogelrijke land is perfect te verkennen per huurauto. In Uruguay heb je mooie koloniale steden, prachtige stranden en landelijke estancias.

Uruguay heeft een totale oppervlakte van 4x Nederland en een populatie van ongeveer 3,5 miljoen inwoners. Het klimaat is zacht met een gemiddelde temperatuur van 13 graden in de winter en tot 30 graden tijdens de zomermaanden.

1. De hoofdstad Montevideo

De hoofdstad Montevideo ligt aan de oever van de Rio de La Platas. De beroemde rivier vormt de natuurlijk grens tussen Montevideo en Argentinië. Als je geluk hebt, bespeur je in de verte de contouren van het buurland. In een tocht van 3 uur over deze rivier kom je terecht in de bruisende stad Buenos Aires. De bekendste straat in Montevideo is de Capital 18 de Julio en reikt helemaal van Plaza Independiza tot het oude gedeelte van de stad Ciudad Vieja.

Wat je absoluut moet bezoeken is de grote binnenmarkt in het oude havengebied Mercado del Puerto. Een hele goede plaats om te zijn als je lekker wil eten. Mooie uitzichten, afwisselende geluiden en heerlijke geuren prikkelen je zintuigen. Echte klassiekers om te proberen zijn ‘Chivito’, een sappig Uruguayaanse biefstuk geserveerd met versgebakken brood.

Een ander bekend gerecht is Asado. Dit is rundvlees dat gegrild is op hete kolen of hout en smaakt het best met een glas Tannat-wijn. Asado kan je het best eten bij de lokale bevolking van Uruguay in de achtertuin op een warme zomeravond.

Montevideo is opgebouwd als een soort dambord. Alle straten zijn horizontaal en verticaal, waardoor er strakke blokken worden gevormd. Ideaal voor mensen die snel verdwalen. Tijdens een wandeling door Montevideo vallen de contrasten op in de stad. Het verschil tussen arm en rijk is duidelijk zichtbaar. Gladgeschoren mannen in pak rennen naar hun luxe kantoren, terwijl paard en wagen het vuilnis van de straten in het oude centrum ophalen.

2. Het stadje Punta del Este

Punta del Este is een van de populairste vakantieoorden van Uruguay. Het ligt op bijna 145 km ten oosten van hoofdstad Montevideo en heeft ongeveer 10.000 inwoners. Het staat ook wel bekend als het St. Tropez van Uruguay, dankzij de prachtige stranden, chique resorts en stijlvolle nachtclubs.

De torenhoge hotels en enorme luxe jachten vallen meteen op als je de haven van Punta del Este binnenvaart. De skyline evenaart bijna die van Manhattan. Maar in Punta del Este geen gele taxi’s en asfalt, maar een boulevard met palmbomen en het zandstranden.

3. José Ignacio

Op een half uurtje varen van Punta del Este ligt het dorpje José Ignacio. Vroeger een klein vissersdorpje, tegenwoordig de plek waar beroemdheden zoals Shakira hun optrekjes hebben. De vissers uit José Ignacio trekken zich echter niets aan van de beroemde dorpsgenoten. Vanaf Playa Mansa gaan zij als vanouds op zoek naar vis in hun oranje bootjes.

José Ignicio is een uitstekende plaats voor relaxte avonden op het strand met een lekker drankje. Zon, strand en een prachtig uitzicht over de zee en een fantastische zonsondergang.

4. Punta del Diablo

Vlakbij de Braziliaanse grens in het oosten ligt Punta del Diablo. Met 650 inwoners mag het zich niet meer dan een klein gehucht in Uruguay noemen. Een klein vissersdorp dat steeds populairder wordt onder de toeristen. Het rustige en authentieke Punta del Diablo is compleet het tegenovergestelde van het verderop gelegen drukke en hippe Punta del Este. In del Diablo geen hoge torenflats, maar lage gekleurde cabañas. Geen driesterrenrestaurants maar verse vis, gevangen door de lokale bevolking.

Punta del Diablo heef een zeer vriendelijke lokale bevolking die iedereen van harte welkom heten. Het heeft leuke kleine huisjes langs de kliffen, lange stranden, prachtige golven en meer dan genoeg restaurants. De perfecte avond start met een Caipirinha bij het bekendste Cafe Cueva Luna, waar je kunt genieten van een schaal vol met de beste vangst van de dag.

Via het strand kun je naar het nationaal park Santa Teresa lopen. Het park ligt 5km van Punta del Diablo. Neem tijdens zo’n wandeling in de felle zon voldoende drinkwater en zonnebrand mee.

5. Colonia del Sacramento

Colonia del Sacramento is een kuststad in het zuiden van Uruguay vlakbij Buenos Aires. Gekleurde huisjes langs straten van kinderkopjes, gebloemde tegelwerk op de muren en oldtimerauto’s als plantenbak. Dat is Colonia del Sacramento. Vanaf de hoofdstad Montevideo is het ongeveer drie uur rijden naar het plaatsje. Deze kleine stad vormt de aankomstplek van veerboten uit Buenos Aires. Elke dag overspoelen dagjesmensen uit Argentinië het kuststadje.

De Faro is hét herkenningspunt van Colonia del Sacramento. De witte vuurtoren is een prachtig uitkijkpunt van het kleine kuststadje in Uruguay. En een prettig oriëntatiepunt om niet te verdwalen.