Alle hoogtepunten van Peru

Peru is het land van de Inca’s, koloniale steden en een indrukwekkende natuur. Machu Picchu en de Nazca lijnen nemen je mee terug naar het verleden van de Inca’s.

De schitterende koloniale steden nemen je mee naar het Spaanse verleden. En de massieve Andes, de grazende lama’s op uitgestrekte hoogvlaktes, het Titicacameer en het tropische Amazonewoud is schitterend voor de natuurliefhebbers.

1. Machu Picchu

Deze Heilige Stad vol oude Inca ruïnes ligt tussen twee scherpe pieken in het Andes gebergte in Peru. De omgeving en de mystieke subtropische jungle in combinatie met de pracht van de stad maakt dit een van de mooiste plekken op aarde.

De Inca’s bereikten de stad via een steil pad. Deze voettocht duurde meerdere dagen en de stad was derhalve moeilijk bereikbaar. Tegenwoordig is het ook mogelijk om de stad per trein of bus te bereiken.

Cuzco is de uitvalsbasis naar Machu Picchu. Deze stad ligt op 3.400m met een schitterend uitzicht over de Andes. Het was de hoofdstad van het oude Incarijk. De erfenis als centrum van het Incarijk is opvallend. In de meeste straten staan nog delen van muren gemaakt met Incastenen en er lopen Quechua sprekende afstammelingen van de Incas rond.

2. Het Titicacameer

Het Titicacameer is ‘s werelds hoogst gelegen bevaarbare meer met drijvende eilanden en unieke culturen: letterlijk adembenemend. De drijvende rieteilanden van de Uros-indianen worden veel bezocht door toeristen. Een andere aanrader is het rustigere eiland Isla del Sol waar je heerlijk kunt wandelen in alle rust, eenvoudig te bereiken via Copacabana (een relaxte backpack locatie) aan de zuidkant van het meer.

3. Nazca lijnen

In het zuiden van Peru tussen de Grote Oceaan en het Andesgebergte ligt een woestijnachtige hoogvlakte Nazca genaamd met zijn mysterieuze Nazca-lijnen. Deze lijnen roepen al sinds hun ontdekking in 1920 veel vraagtekens op. Vanaf de grond zijn ze niet of nauwelijks te zien. Pas wanneer je vanuit de lucht naar beneden kijkt, wordt duidelijk dat de lijnen geometrische figuren en figuratieve afbeeldingen vormen. In het plaatsje Nazca is het dan ook een drukte van jewelste, vanwege alle toeristen die een vlucht willen boeken.

4. Arequipa

Deze prachtige stad is vrijwel volledig gebouwd uit sillar, een soort vulkanisch tufsteen en wordt La Ciudad Blanca genoemd. De ‘Witte Stad’ is een koloniale parel binnen het bereik van smeulende vulkanen en diepe canyons. Een schitterende stad in het zuiden van Peru met uitzicht op de vulkanen El Misti, El Chachani en El Picchu Picchu.

De mooi gekleurde steegjes zijn een ideale plek om lang in rond te slenteren. De Plaza de Armas is één van de mooiste pleinen van Peru. De kathedraal Catelina en de talrijke koloniale gebouwen sieren dit schitterende plein.

Vanuit Arequipa kun je een trip boeken naar de Colca Canyon, een canyon van 100km lang en een topdiepte van 4km. Het is daarnaast bekend vanwege de vele condors die hier rondvliegen.