De mooiste hoogtepunten van Ecuador

Het land van rommelende vulkanen, watervallen in de Amazone en koloniale steden. Ecuador, vernoemd naar de evenaar, is misschien het kleinste maar wel een van de meest veelzijdige landen van Zuid-Amerika. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de afgelegen Galapagos eilanden. Nergens ter wereld kun je zó dicht bij de reuzenschildpadden, blauwvoet jan-van-genten en zeeleeuwen komen.

1. De hoofdstad Quito

Gelegen in een spectaculaire Andes vallei met vulkanische toppen ligt de stad Quito in een fantastische omgeving. Het historische centrum – of ‘Old town’, zoals het heet – is een doolhof van koloniale pracht en daarmee Unesco Wereld Erfgoed sinds 1978. Het is een indrukwekkende stad met klassieke koloniale architectuur en moderne gebouwen: absoluut één van de mooiste hoofdsteden van Zuid Amerika. Vooral het centrum is de moeite waard om te bezoeken met vele oude kerken, enkele goede musea, winkels, cafés en restaurants.

2. Het Quilotoa wandelgebied

De spectaculaire zandwegen van het Quilotoa wandelgebied tussen de Andes is een van de meest opwindende avonturen van Ecuador. Vervoer is lastig, maar de beloningen zijn er in overvloed. Een adembenemend kratermeer (Laguna Quilotoa), prachtige wandelingen en de traditionele dorpen in het hoogland. Een van de leukste delen van het gebied zijn de vele mogelijkheden om in contact te komen met de locale bevolking. Ze lijken in eerste instantie enigszins teruggetrokken, maar zijn zeer vriendelijk en spraakzaam als het ijs eenmaal gebroken is. Vooral als je een beetje Spaans spreekt of – nog beter – Quichua.

3. Vulkaan Chimborazo

De Chimborazo vulkaan is de hoogste berg van Ecuador en het stuk aarde dat het dichtste bij de zon staat. Het domineert de vallei van San Andres. Het is geen makkelijk te beklimmen berg. Je moet goed getraind zijn. De vulkaan is prachtig met zijn tropische sneeuw op een steenworp afstand van de evenaar. Het leuke is dat je op het startpunt van de klim al redelijk dicht bij de eeuwige sneeuw bent.

Een bezoek wordt vaak gecombineerd met een tocht door het Chimborazo wildreservaat. Dit natuurpark is opgericht om de herintroductie van wilde vicuña’s (een soort lama’s) succesvol te laten verlopen. Ze zijn regelmatig vanaf de weg te zien.

4. De Galapagos eilanden

De Galapagos eilanden zijn bekend vanwege Charles Darwin, de vele reuzenschildpadden en de zeer actieve vulkanen. 1.000km ten westen van Ecuador rijzen uit de Stille Oceaan plotseling uit het niets de Galapagos eilanden op. Het zijn toppen van onderzeese vulkanen. het fascinerende is dat ze nooit verbonden zijn geweest met het vasteland, in tegenstelling tot de meeste eilanden. Hun isolement bracht de Galapagos eilanden een uniek ecosysteem. Veel dieren die op de eilanden voorkomen, leven nergens anders ter wereld. Dat maakt de 128 eilanden uniek voor natuurliefhebbers, en voor biologisch onderzoek. De oudste toppen zijn 4-5 miljoen jaar oud en het gebied is een van de meest actieve vulkanische gebieden ter wereld. Op de eilanden Isabela, Fernandina en Marchena komen nog regelmatig erupties voor.

Dieren die je moet zien als hier bent zijn de Galapagos-reuzenschildpadden, de zeeleguaan, Galapagos-albatros en
de fregatvogel.