De mooiste bezienswaardigheden van Colombia

Colombia heeft zowel op cultureel gebied als wat natuurschoon betreft, de wereld veel te bieden. Op veel vlakken is het nog een onbekend land voor veel toeristen. Met haar oerwoud, bergen, stranden en zelfs woestijnen is het in haar veelzijdigheid eigenlijk te veel om op te noemen.

1. De belangrijkste archeologische vindplaats San Agustín

San Agustín is één van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Zuid-Amerika. Een mysterieuze indianenstam uit het verleden bouwde de beelden die je nu kunt bezoeken. Sommige zijn maar 20cm hoog, andere wel enkele meters en de grootste wegen duizenden kilo’s. Het Bosque de las Estatuas (het bos van beelden) ligt een paar kilometer buiten San Agustín in de jungle van zuidwest Colombia. De beelden zijn uitgehakt in vulkanische steen zoals andesiet en tufsteen. Ze houden de wacht bij voormalige graftombes, waarin kostbare schatten van goud en aardewerk werden achtergelaten.

2. De hoofdstad Bogotá

De verschillen zijn groot in Bogotá. De hoofdstad van Colombia kent alle luxe van een westerse metropool, maar ook alle problemen van een stad in armoede. Plaza de Bolivár is een plein met architectonische verscheidenheid en is exemplarisch voor de stad. De hoofdstad van Colombia heeft een wereldberoemd goudmuseum, kunst van Botero en Plaza Bolivár en de mooie wijk La Candelaria. Bogotá staat bekend om haar musea. Het bekendste is het Museo del Oro. Meer dan 34.000 gouden objecten staan er in volle glorie te blinken en hiermee is Museo del Oro het belangrijkste goudmuseum ter wereld.

De wijk La Candelaria straalt het oude koloniale verleden uit. Kenmerkend zijn de klinkerstraatjes, de pasteltinten en de houten balkonnetjes en de rode dakpannen op de daken. Het is de mooiste wijk van de stad. Tot de millenniumwisseling was de wijk gevaarlijk terrein waar guerilla’s en drugsbendes de baas waren. La Candelaria werd schoongeveegd en bruist nu weer als nooit tevoren met barretjes, universiteitsgebouwen, discotheken en restaurantjes.

3. Gevangeniseiland Gorgona

Het tropische eiland Isla Gorgona was ooit de beruchtste gevangenis van Colombia. Het was de afgelegenheid die Isla Gorgona tot een gevreesde plek maakte. Het was onmogelijk van het eiland te ontsnappen. De zeestraat van 50km met grote groepen haaien maakt het onmogelijk om te ontsnappen. Bovendien moesten gevangenen eerst de zee maar eens bereiken. Dat was niet makkelijk met 18 verschillende soorten giftige slangen op het eiland. Nog altijd staat het eiland bekend om zijn slangen. Wie een wandeling door het oerwoud wil maken is daarom verplicht laarzen te dragen.

In 1984 is het eiland uitgeroepen tot Nationaal Park en daarmee is ook de gevangenis opgedoekt. Een beperkt aantal mensen mag per dag genieten van de prachtige natuur. Het eiland is nu vooral bekend om haar grote aantal diersoorten, zoals hagedissen, vleermuizen, vogels, kikkers, apen en dus vooral heel veel slangen.

Naast de enorme hoeveelheid aan flora en fauna en de prachtige stranden, is het eiland ook één van de beste duiklocaties van Colombia. Hamerhaaien zijn er hier in overvloed. En van juli tot en met oktober is het Bultruggen seizoen. Vanaf de stranden of vanaf het terras van je accommodatie kun je deze geweldige zoogdieren iedere dag ziens langs zwemmen.

En nog veel meer mooie plekken…