De mooiste bezienswaardigheden van Chili

Chili is maar liefst 4.300 kilometer lang en wordt aan de westkant begrensd door de Grote Oceaan. Het strekt zich bijna uit van de tropen tot de poolcirkel.

Hierdoor vormt het land een mooie aaneenschakeling van uiteenlopende landschappen. Extreem droge woestijnen in het noorden, vruchtbare valleien rond de hoofdstad Santiago en desolate pampa’s en uitgestrekte ijsvelden in Patagonië en Vuurland.

In het noorden ligt de Atacama, de droogste woestijn ter wereld waar op sommige plaatsen nog nooit regen is gevallen. In het oosten ligt het reusachtige Andesgebergte waar zich de hoogste berg van dit continent bevindt, de Aconcagua is 6.962m hoog. In Patagonië (het zuiden van Chili) lopen de gebergtes uit in schitterende fjorden en gletsjers. Hier bevindt zich ook één van de mooiste natuurparken ter wereld: Torres del Paine. Ook het beroemde Paaseiland behoort tot het grondgebied van Chili.

1. De droogste woestijn ter wereld: de Atacama woestijn

De koude Humboldt-stroom zorgt ervoor dat alleen zeer droge lucht de kust bereikt waardoor de Atacama woestijn één van de droogste woestijnen op aarde is. Aan de kust zorgt de zeemist nog voor wat vegetatie maar iets verder landinwaarts groeit helemaal niets meer.

De oases in het hogere deel van de woestijn zijn al sinds precolumbiaanse tijden bewoond. Dit is te zien aan de verschillende ruïnecomplexen zoals het Pukara de Quitor nabij het kleine toeristendorp San Pedro de Atacama op een hoogte van 2.400m. De grootste attracties van de Atacamawoestijn zijn de vele prachtige landschappen en vergezichten met als bekendste locaties de zoutvlakte Salar de Atacama en de stomende geisers van Tatio.

2. Het natuurpark Torres del Paine

Het nationale park Torres del Paine ligt helemaal in het zuiden van Chili en is de hoofdattractie van Chileens Patagonië. Schitterende vergezichten, woeste berggebieden en uitgestrekte gletsjers. Dit natuurpark heeft het allemaal. Vanuit verschillende lodges of hotels in het park kun je het park verkennen. Hoogtepunten zijn de Grey gletsjer, Valle Frances, en natuurlijk de iconische ‘torens’ van het natuurpark zelf.

De meest populaire route is de zogenaamde W-route langs de zuidrand van het gebergte die je naar de verschillende highlights van het park voert. Voor liefhebbers van stevige wandeltochten een absolute must. Verder is er relatief veel fauna te zien in dit deel van Patagonië zoals guanaco’s (een lama soort), condors, gordeldieren en verschillende soorten watervogels.

3. Het mysterieuze Paaseiland

Paaseiland ligt op meer dan 3.700km van de westkust van Chili. Het is bij de meeste mensen bekend vanwege de ‘moai’: ruim 600 reusachtige beelden van vulkanisch gesteente. De meeste zijn 5 tot 7 meter hoog, maar er zijn ook uitschieters die variëren van 2 tot ruim 20m. Het mysterieuze aan de beelden is dat niemand precies weet wie ze heeft gemaakt en met welke reden. Aangenomen wordt dat de voorouders van de huidige bewoners de beelden maakten ter aanbidding en als bescherming.

Om de archeologische vindplaatsen te beschermen is Paaseiland uitgeroepen tot nationaal park en is het opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het eiland is driehoekig met op iedere hoek een vulkaan. Vanaf de hoogste vulkaan (Maunga Terevaka) heb je schitterend uitzicht op de oceaan. Paaseiland is overwegend kaal wat betreft vegetatie wat het plaatje van één van de meest geïsoleerde plekken op aarde compleet maakt.

4. Route Carretera Austral

De Route Carretera Austral is een van de mooiste routes ter wereld. Je komt langs schitterende azuurblauwe meren, besneeuwde ijstoppen en de meest ruige natuur denkbaar. Hoewel heel Patagonië adembenemend is, geldt het gedeelte aan Chileense zijde als minder toeristisch en juist daarom is dit een fantastische route. Het grillige Chileense Patagonië was eeuwenlang onbegaanbaar. Pas in de jaren zeventig is begonnen met de aanleg van de weg die noord en zuid-Chili met elkaar moest verbinden: de Carretera Austral.

Je kunt het beste een auto huren in Bariloche en vervolgens de grens over naar Chili om de Route Carretera Austral te nemen. De weg bestaat vooral in het begin volledig uit grind dus zorg dat je een goede 4WD auto huurt. In het goede seizoen (de zomer) is het echter ook mogelijk om met een eenvoudige Ford Fiesta de route af te leggen.

Je komt langs prachtige plaatsen als Coihaique, Futaleúfu en het vissersdorpje Puyuhuapi. Je kunt er fantastisch paardrijden door de wijdse en uitgestrekte landschappen van Patagonië. Je vindt er grotten die zich door tientallen duizenden jaren hebben gevormd in de marmeren eilanden midden in de zee.

De route loopt helemaal naar het zuiden naar El Calafate en de gletsjer Perito Moreno (in Argentinië). De Route Carretera Austral is een groot avontuur en zou zo maar eens de mooiste tocht van je leven kunnen zijn.