De mooiste hoogtepunten van Bolivia

Bolivia is wat betreft cultuur en natuur een schitterend land alhoewel het één van de armste landen in Zuid-Amerika is. Het is het land van de prachtige kleurrijke textielen en keramiek van zeer hoge kwaliteit.

In de steden is nog veel terug te zien van het koloniale tijdperk. Bolivia is een fantastische bestemming voor reizigers met een avontuurlijke instelling!

1. De zoutvlakten van Uyuni

De prachtige zoutvlakte van Uyuni (Salar de Uyuni) is met een oppervlakte van 10.000 km2 de grootste zoutvlakte ter wereld. Het is gelegen op 220 km van Potosí en bevindt zich op een hoogte van 3.665m bij het stadje Uyuni. Vanuit hier kun je dé attractie van Bolivia bekijken: de zoutvlakten van Uyuni.

Op deze koude hoogvlakte kun je rondrijden in een jeep door dit zeer uitgestrekte gebied met niets dan zout. Alles om je heen is wit wat spectaculair afsteekt tegen de heldere blauwe lucht. Er bevinden zich verschillende cactus eilanden die een mooie afwisseling bieden te midden van de zoutvlakten. Daarnaast zijn er prachtige meertjes waar je flamingo’s kunt spotten.

2. De hoofdstad La Paz

La Paz is de spectaculaire hoofdstad van Bolivia. Het hoort bij de kleurrijkste steden van Zuid-Amerika. Bovendien is deze metropool spotgoedkoop, relatief veilig en vertrekpunt voor veel uitstapjes in de omgeving. Bij aankomst vanaf de alti plano (het hoger gelegen gedeelte van La Paz) is het goed te zien dat La Paz in een kom ligt en dat op meer dan 3.000m hoogte.

De hoofdstad van Bolivia heeft meer dan 1 miljoen inwoners en is een zeer sfeervolle boeiende stad met vele bezienswaardigheden, zoals de kathedraal, het kunstmuseum, het plein Plaza de San Francisco en de gevangenis.

De ijle lucht op deze grote hoogte en de uitzichten benemen je letterlijk en figuurlijk de adem. De bolhoedjes in de straat en de kleurrijke indianenmarkten zijn helemaal Bolivia. La Paz is het centrum voor handel en Bolivianen uit het hele land reizen naar de stad om hier hun spullen te kopen.

3. Rurrenabaque en het regenwoud

Rurrenabaque is een kleine junglestad gelegen in het laagland, zo’n 200km ten noorden van La Paz. Het is de startplek voor mensen die een trip willen maken door de pampa’s.

Met een bootje ga je over de rivier Rio Beni vol met krokodillen, schildpadden, roze zoetwaterdolfijnen en piranha’s. Aangekomen in een op houten palen geplaatste overnachtingsplek kun je van de natuur genieten en mooie boottochtjes maken. De hoeveelheid dieren is er werkelijk fenomenaal. Naast de eerder genoemde waterdieren zijn er zeer veel verschillende vogels, capibara’s, kapucijneraapjes, brulapen, anaconda’s en nog veel meer!

4. Het Titicacameer

Het Titicacameer is het grootste meer van Zuid-Amerika. Het ligt in de Andes tussen Peru en Bolivia op bijna 4km hoogte. Copacabana is een aangenaam vakantieoord en ligt aan de oevers van het Titicacameer. Isla del Sol is een eilandje in het meer met veel Inka cultuur, waar je een lange wandeling kunt maken. Je kunt er tevens overnachten.

Op de eilandjes aan de oevers van het Titicacameer vind je vele kleine dorpjes, waar de inheemse Quechua en Aymara bevolking leeft. Met een boottocht kun je de bekende rieteilanden Tacquile en Amantani bezoeken. De Uros-indianen bevolking maakt van riet complete kunstmatige eilanden, waarop ze wonen. Deze eilanden zijn gemaakt van riet dat langs de oevers van het Titicacameer groeit.

5. Potosí

In het midden van 17e eeuw was Potosí met zijn 165.000 inwoners (meer dan nu!) even belangrijk als Parijs en Londen en was één van de rijkste steden ter wereld. De rijkdom was te danken aan een enorme zilvermijn die 3 eeuwen lang werd geëxploiteerd. Na de val van de zilverprijs in het midden van de 19e eeuw is deze stad een stuk armer geworden. Maar het is nog steeds mogelijk om de coöperatieve mijnen te bezoeken. Potosí is een levendige stad met zo’n 145.000 inwoners en werd in 1987 door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. Daarmee wordt de stad erkend als een van de mooiste van Zuid-Amerika.