De mooiste bezienswaardigheden van Argentinië

De mooiste bezienswaardigheden van Argentinië in vogelvlucht

Argentinië is het meest Europees aandoende land van Zuid-Amerika. Het is na Brazilië het grootste land van Zuid-Amerika en is bijna net zo groot als de helft van Europa. Het strekt zich uit van het subtropische noorden tot aan het subantarctische zuiden bij het ruige Patagonië en Vuurland. De hoofdstad Buenos Aires is de toegangspoort tot het land van de sensuele tango en de stoere gauchos.

Van het tropische woud bij de Iguazu watervallen in het noorden bij Brazilië tot de vlaktes van de pampa’s centraal in het land en de plateaus van Patagonië in het zuiden. Argentinië is zonder twijfel één van de mooiste landen ter wereld.

1. Peninsula Valdes: walvissen, zeeleeuwen en pinguins

In het midden van Argentinië, ten zuiden van Buenos Aires aan de Atlantische kust ligt een grote baai genaamd Peninsula Valdes. Dit schiereiland is beroemd vanwege de wildlife die je beslist moet bezoeken tijdens een rondreis door Argentinië.

Het is een fantastische plek om walvissen te spotten, maar ook orka´s, dolfijnen, grote koloniën zeeleeuwen, zeeolifanten, pinguïns en veel bijzondere zeevogels. Het beste seizoen om walvissen te spotten is van juli tot half december. Vanaf oktober kun je ze zelfs vanaf de stranden voorbij zien zwemmen. Het wordt pas echt spectaculair als je met een boot de zee op gaat om deze giganten van dichtbij te bekijken.

2. De watervallen van Iguazú

De watervallen van Iguazú bevinden zich in het uiterste noorden van Argentinië tegen de grens van Brazilië. Het is schitterend gelegen doordat ze omringd zijn door de tropische jungle. Dit indrukwekkende natuurmonument bestaat uit 275 watervallen, verspreid over 270 meter. Hier stort het water van de Rio Iguazú 80m de diepte in wat deze watermassa qua watervolume per seconde de grootste waterval ter wereld maakt.

De watervallen maken deel uit van twee nationale parken. Er zijn wandelpaden die dicht langs de watervallen lopen. Vanaf de hoge zijde van de rivier leiden loopbruggen vlak over het water. Ook kun je met een bootje de rivier opvaren onder de waterval langs.

3. De hoofdstad Buenos Aires

Buenos Aires is de hoofdstad en het economisch en cultureel centrum van Argentinië. Een derde van de bevolking van Argentinië woont er. Er is een overvloed aan winkels, boetiekjes, prachtige architectuur, rijke cultuur en restaurants. Het zeer drukke stadscentrum draagt de naam Microcentro, waar onder andere de bekende winkelstraat Florida ligt.

Buenos Aires heeft veel verschillende wijken met elk een uniek karakter. De Havenwijk Puerto Madero biedt veel leuke lunch gelegenheden in een van de restaurantjes in de oude, gerestaureerde pakhuizen van de havenwijk Puerto Madero. Vlakbij deze wijk ligt een groot park, waar je in het weekend heerlijk kunt fietsen. Recoleta is de dure wijk waar ook Maxima opgroeide, met de beroemde begraafplaats en de twee mooiste musea van de stad: het Museo Nacional de Bellas Artes en het Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires. De wijk Palermo is heel geliefd bij de porteños (Argentijnen) zelf: brede lanen, groene parkjes en heel veel leuke winkels, restaurantjes en cafeetjes. Deze wereldstad moet je bezocht hebben als je in Argentinië bent geweest.

4. De spectaculaire gletsjer Perito Moreno

Perito Moreno is veruit de bekendste gletsjer in het zuiden van Argentinië. Het is de enige gletsjer ter wereld die groeit. En dat merk je als je voor deze enorme ijsmassa staat. Met wat geluk ben je getuige van een ‘rupture’ en zie je stukken ijs voor je ogen afbreken. Ze veroorzaken grote golven wat een zeer spectaculair beeld oplevert. Je kunt deze gletsjer niet alleen van heel dichtbij bekijken, je kunt ‘m ook beklimmen. Met speciale spikes ondergebonden kun je een dag lang genieten van het witte spektakel met fantastische blauwe kleuren. Vrijwel elke Argentinië reiziger bezoekt de gletsjer vanuit het stadje El Calafate.

5. De lake district en Bariloche

De levendige stad Bariloche ligt aan het Nahuel Huapi meer, wat zich bevindt tussen het Andes gebergte en de dichte naaldwouden in het westen van Argentinië.

Met mondaine ski-resorts, houten chalets en uithangborden van kaasfondue restaurants, doet Bariloche denken aan een stukje Zwitserland in Argentinië. De Lake district bestaat uit schitterende meren met fantastische uitzichten van gletsjers en blauwe meren. Breng een bezoek aan het dichtbij gelegen hotel Llajo Llajo wat op een van de mooiste plekken in Argentinië ligt.

6. Ruige natuur in Patagonië

Patagonië is puur natuur en bij uitstek geschikt voor natuurliefhebbers. Een reis door het zuidelijkste deel van Argentinië geeft je het gevoel alleen op de wereld te zijn. Je wandelt langs gletsjers, azuurblauwe meren en indrukwekkende rotspieken in het natuurpark Torres del Paine (bekijk ook chili voor dit schitterende park).

Patagonië zij uitgestrekte pampa’s vol roofvogels, guanaco’s en nandoes, een prachtig geheel van ijs, rots, grasvlaktes, vergezichten, koele luchten en een hartelijke bevolking. Je kunt hier ook een bezoek brengen aan de meest zuidelijke stad ter wereld, Ushuaia.