De mooiste bezienswaardigheden van Panama

Een reis door Panama is prachtig vanwege de uitgestrekte regen- en nevelwouden en de enorme diversiteit aan flora en fauna, de vulkaan Baru en fantastische stranden.

Panama vormt de brug tussen Centraal Amerika en Zuid Amerika. Op het smalste deel werd begin vorige eeuw het beroemde Panama kanaal gebouwd.

1. Zeekoeien en dolfijnen aan de Caribische kust

Aan de Caribische kust in het noordwesten tegen Costa Rica aan is het mogelijk om zeekoeien te bewonderen. Vanuit Rio San San vertrekt een boot naar de Bocas del Toro eilanden waar de kans groot is om deze aparte dieren van dichtbij te bekijken. Daarnaast kun je prima relaxen op deze eilanden in de ontspannen Caribische sfeer met houten huizen op palen, een kristalheldere zee en mooie stranden. Tijdens de bootreis zul je ongetwijfeld dolfijnen tegenkomen die proberen mee te zwemmen!

2. De vulkaan Baru

Volcan Baru National Park ligt helemaal in het westen van Panama. Het heeft een grote diversiteit aan diersoorten, waarvan veel zeldzame vogels zoals de quetzal en de toekan. Het park bestaat uit een tropisch regenwoud en een vulkaan. Deze combinatie zorgt voor een mild klimaat. Het is er niet zo extreem vochtig als normaal gesproken in een regenwoud.

In het park zijn talloze paden te volgen die je langs de meest wonderlijke plekken leiden, zoals La Nevara en Los Quetzales. Je komt langs kraters van de Baru Vulkaan en met een jeep word je naar de top van de vulkaan gebracht waar je in de monding van deze adembenemende vulkaan kunt kijken. Eenmaal de top bereikt, heb je een prachtig uitzicht over de Stille Oceaan en de Caribische zee. De rivieren die door het park stromen zijn daarnaast zeer geschikt om boot- en raft tochten te maken.

3. Panama Stad en Panama kanaal

Panama stad is een mengsel van oude koloniale cultuur en de moderne samenleving. Je kunt er heerlijk slenteren door de straatjes van de oude koloniale wijk of langs ruϊnes van de oude stad, maar ook genieten van de winkelcentra met uitzicht op de vele wolkenkrabbers.

Er is een overvloed aan gezellige barretjes en restaurantjes wat Panama stad tot een bruisende bestemming maakt. Maak in ieder geval een boottocht door het wereldberoemde 80km lange Panama Kanaal om een indruk te krijgen van hoe de reuzentankers hier dagelijks doorheen varen. Buiten de stad is het aangenaam vertoeven in het nationale park Soberanía waar veel paradijselijke vogels zitten.

4. Het tropische regenwoud van Panama

In de omgeving van het dorpje El Valle kun je prachtige wandelingen maken door het regenwoud en de bergen. Koel na al deze inspanningen af in een poel onder een waterval of in een van de warmwaterbronnen. Vanuit Boquete kun je een bezoek brengen aan een biologische koffieplantage of slingeren tussen de boomtoppen met een canopytour.

5. De San Blas eilanden of de eilanden van de Kuna Yala Archipelago

In het noorden van Panama in de Caribische zee liggen de San Blas eilanden of de eilanden van de Kuna Yala Archipelago. Dit is een schitterende plek met witte stranden, prachtig helder water, palmbomen en kokosnoten plantages.

In de buurt liggen een aantal andere populaire kleine eilanden. Deze zijn zeker de moeite waard om een dagje te snorkelen, te ontspannen en te genieten van de zon. Een van de eilandjes is Isla de los Perros (Dog Island). Het is hier minder druk, en je kunt er fantastisch snorkelen rondom een schipbreuk waar het onderwaterleven in overvloed aanwezig is. De stilte en de prachtige stranden maken het ideaal voor ontspanning onder de palmbomen.