De mooiste bezienswaardigheden van Mexico

Mexico is een exotisch land met een rijk en fascinerend verleden. De poort van Midden-Amerika beslaat een groot gebied en heeft een zeer gevarieerd landschap.

Naast prachtige stranden met koraalriffen vind je er mooie koloniale steden, schitterende berggebieden met actieve vulkanen en natuurlijk de eeuwenoude cultuurschatten van de Maya’s. Samen met een heerlijke keuken en een zeer gastvrije bevolking is Mexico een zeer complete en afwisselende bestemming.

1. De Koperkloof (Copper Canyon)

In het noordwesten van Mexico ligt deze reeks van meer dan 20 spectaculaire canyons. Het is het grootste canyon gebied ter wereld en daarmee groter en dieper dan de Grand Canyon in de VS.

De trein Copper Canyon Express (Chihuahua al Pacífico) is een van de mooiste treinreizen ter wereld en loopt dwars door de Koperkloof. De trein rijdt naar grote hoogte en langs duizelingwekkende dieptes. Elke trein stopt voor 15 minuten in El Divisadero in het midden van het gebied, om reizigers de kans te geven van het spectaculaire uitzicht te genieten.

2. Maya architectuur in Palenque

De stad Palenque is een van de mooiste voorbeelden van de Maya architectuur in Mexico en daarmee een van de topbestemmingen in Mexico. Gelegen in het zuidoosten van Mexico midden in het oerwoud heeft deze archeologische vindplaats een hele mooie mystieke ligplaats.

Het middelpunt El Palacio is een echte bezienswaardigheid. Hier staat een groep gebouwen rond vier patio’s gebouwd op een platform van 100 meter lang en 9 meter breed. De tempel van het kruis, de tempel van de zon en de tempel van het bladerkrijs staan aan de zuidoost kant van de Mayastad en vormen een groep met prachtige ornamenten. Veel tempels zijn pas in de jaren 90 ontdekt en een enkele is geheel ondergronds.

3. Mexico Stad

De hoofdstad van Mexico is Mexico Stad, ook wel Mexico City genoemd en is een van de grootste steden ter wereld. In de stad zelf wonen al bijna 9 miljoen inwoners en met de voorsteden erbij zijn dat er ruim 20 miljoen. Met zijn overbevolking, luchtvervuiling en criminaliteit is Mexico Stad vaak niet meer dan een tussenstop, maar toch is deze wereldstad een bezoek waard. Mexico Stad ligt in het midden van het land op een hoogte van 2.240m en is daarmee de grootste stad ter wereld die zo hoog ligt.

Een van de meest bezochte plekken in Mexico Stad is het plein Zócalo, gelegen in het historische centrum. Hier bevinden zich de Azteekse templo mayor, het Nationaal Paleis en de Spaanse kathedraal. Het Zócalo is het op twee na grootste plein ter wereld. Daarnaast is de Basiliek van Guadalupe een bezoek meer dan waard.

Bosque de Chapultepec is een van de mooiste parken van de stad. Het is een van de grootste parken ter wereld, heeft veel groen en een hele grote vijver. Daarnaast is het leuk om rond te slenteren in de wijk Coyoacan met fraaie oude gebouwen, heerlijke restaurants en winkeltjes en marktjes met voornamelijk handwerkproducten.

4. Badplaats Playa del Carmen en Cancún

Playa del Carmen is een schitterende badplaats in het oosten van Mexico. De stad wordt tegenwoordig vooral bezocht door toeristen die de drukte van de populaire badplaats Cancún willen ontvluchten. Het strand van Playa del Carmen is een stuk breder dan dat van Cancún en de zee is er een stuk rustiger.

Als je echt wil feesten, moet je naar het wereldberoemde feestparadijs Cancún. Elk jaar weer barst de stad uit zijn voegen als duizenden Amerikanen hier tijdens de springbreak volledig los gaan. Maar in Cancún kun je naast feesten veel meer beleven zoals duiken of cultuur opdoen in het nabijgelegen binnenland.

Naast Cancún en Playa del Carmen zijn Acapulco en Puerto Vallarta de bekendste internationale badplaatsen in Mexico. Minder toeristische badplaatsen zijn Isla Holbox ten noordoosten van Cancún en Tulum ten zuiden van Playa del Carmen aan de Caribische Zee.

5. De badplaats Cabo San Lucas

Cabo San Lucas is een badplaats aan de uiterste zuidpunt van het schiereiland Neder-Californië in het westen van het land. Het is een van de mooiste badplaatsen van Midden-Amerika en is absoluut de moeite waard om te bezoeken.

6. De vulkaan Popocatépetl

De Volcán Popocatépetl is een actieve vulkaan en met 5.426m de op een na hoogste berg van Mexico. De vulkaan ligt 70km ten zuidoosten van Mexico-Stad en is zichtbaar vanaf die stad (als er niet teveel smog hangt). Popocatépetl betekent ‘Rokende Berg’ en wordt door de Mexicanen zelf ook wel liefkozend Popo genoemd.

De vulkaan is redelijk eenvoudig te beklimmen, maar het grootste deel van de klim is over fijne vulkaanas. Dit is te vergelijken met het omhoog klimmen van een steile droge duin. Deze as is in de zeer vroege ochtend door vocht en kou steviger dan later op de dag en het is daarom aan te bevelen rond een uur of drie ‘s nachts de klim te beginnen. In een rustig tempo vergt de klim ongeveer zes uur, en de terugweg minder dan een uur.