De mooiste bezienswaardigheden van Jamaica

Jamaica is absoluut één van de mooiste eilanden in het Caribische gebied. Het eiland van zon, zee, rum en reggae. Met haar baaitjes, tropisch klimaat, grote zandstranden en geweldige cultuur biedt Jamaica alles wat een vakantieganger zich wenst.

Jamaica heeft pittoreske vissersdorpjes, een groen berglandschap aan de zuidkust en tropische regenwouden met palmen, orchideeën en klaterende watervallen. Denk aan badplaatsen als Ocho Rios, Negril, Falmouth en Runaway Bay. Niet voor niets komen cruiseschepen van waar dan ook ter wereld naar dit Caribische eiland om hun passagiers te verwennen.

Grote suikerrietplantages, rustieke plantagehuizen, levendige markten en kleurrijke stadjes die nog de sporen dragen van een rijk en romantisch verleden. Het land van Bob Marley. Eeuwenlang was het eiland een belangrijke post langs de grote handels- en scheepsroutes. Het eiland is een smeltkroes van vooral Afrikaanse, Spaanse en Engelse culturen.

1. De populaire badplaats Ocho Rios

Ocho Rios is een populaire badplaats met een typisch Jamaicaanse sfeer en een bruisende dorpskern. Ook wel de ‘Tuin van Jamaica’ genoemd vanwege de exotische flora. Wat je niet mag missen is een bezoek aan de Dunn’s River Falls. De 180m hoge watervallen komen trapsgewijs in de Caribische Zee uit wat een schitterend gezicht oplevert.

Halverwege Montego Bay en Ocho Rios liggen de prachtige stranden van Runaway Bay. Dit is bekend vanwege het mooie zandstrand, uitstekende all inclusive hotels en fraaie achterland. In de nabije omgeving vind je plantages en een indrukwekkende tropische flora en fauna. In Nine Miles kun je de laatste rustplaats bezoeken van reggaester Bob Marley.

2. Het strand van Montego Bay

Montego Bay is een moderne en gezellige badplaats en ligt aan de noordkust van het eiland. Het is na Kingston de meest toeristische stad van het eiland. Montego Bay heeft een heel mooi strand. Het bekendste is Doctor’s Cave Beach, waar het zand wit is en het water een schitterend helder blauwe kleur heeft.

Langs het strand loopt Gloucester Avenue, bijgenaamd de ‘hip strip’. Hier bevinden zich enkele van de beste restaurants van het eiland, bars en uitgaansgelegenheden. In 1924 werd het eerste hotel gebouwd in Montego Bay wat het startschot gaf voor het toerisme. Er is daarnaast volop gelegenheid tot waterskiën, zeilen, diepzeevissen, snorkelen, sportduiken en wildwatervaren.

Montego Bay is de plek waar Columbus in 1494 aan land ging. Het centrum van de stad roept hier en daar nog de herinnering op aan lang vervlogen tijden, bijvoorbeeld in de gevels van enkele Britse koloniale woningen. Het Museum of St. James biedt een aangrijpend beeld van de geschiedenis van de slaven op Jamaica.

3. Relaxen in Negril

Negril ligt aan de Jamaicaanse westkust op 80km ten zuidwesten van Montego Bay. Negril kent een zorgeloze sfeer en een groot aantal accommodaties. Het is grappig dat volgens de wet geen enkel gebouw in Negril boven de hoogste palmboom mag uitsteken. Het strand Long Beach doet zijn naam eer aan. Het bestaat uit 11km wit zand waar elke avond de zon in ontelbare kleuren ondergaat. Genoeg ruimte dus voor wie een romantische strandwandeling wil maken. ‘s Avonds klinkt uit de vele strandtentjes muziek van authentieke Jamaicaanse bandjes. En zo’n beetje alle vormen van watersport kunnen hier worden beoefend.

In de buurt liggen de Negril Hills. Hier kun je prachtige wandelingen maken of paardrijden. De Great Morass zijn ook vlakbij Negril gelegen. Het is een natuurreservaat dat goed is te bewandelen dankzij houten paden op palen.

4. Het heerlijk rustige Port Antonio

Port Antonio ligt aan de oostkust van Jamaica. ‘Portie’, zoals de Jamaicanen het noemen, kwam een eeuw geleden tot bloei dankzij de doorvoer van bananen naar de Verenigde Staten. Sindsdien lijkt de tijd er in veel opzichten stil te hebben gestaan. Het stadje is een oase van rust vergeleken met Kingston en Montego Bay.

Ten oosten van Port Antonio liggen hele mooie uitnodigende stranden, maar ook de paradijselijke Blue Lagoon. Bezoek dit rimpelloos azuurblauw meer, waarvan men denkt dat het bodemloos is. De gelijknamige film met Brooke Shields werd hier opgenomen. Port Antonio is het ideale vakantieoord voor de liefhebber van een rustige, romantische omgeving.

5. De hoofdstad Kingston

Aan de zuidkust van het eiland ligt Kingston, sinds 1872 de hoofdstad van Jamaica. Kingston is de grootste Engelstalige stad van de Caribbean en het politieke, economische en financiële centrum van Jamaica.

De Jamaicaanse hoofdstad heeft een van de grootste zeehavens ter wereld. Iets ten noorden van de haven bevindt zich de oude binnenstad, Downtown Kingston. Hier staan prachtige huizen in koloniale stijl en bevinden zich veel barren, restaurants en winkels.

Iets verder naar het noorden bevindt zich New Kingston (ook wel Uptown Kingston genoemd). Ook hier tref je veel barretjes en winkels maar ook discotheken en nachtclubs. Wie van architectuur en antiek houdt bezoekt het Devon House. Dit is een prachtig gerestaureerd gebouw uit 1881, gebouwd door een Jamaicaanse houtdraaier die miljonair werd door een goudvondst in Venezuela. Voor liefhebbers van parken en tuinen is Kingston ook een prachtige stad. Een mooi park of plantsoen is altijd dichtbij.

6. De Blue Mountains

Op een uurtje rijden van Kingston bevindt zich het Blue Mountains National Park. Dit is het grootste natuurgebied van Jamaica. Het is een bergketen met veel papegaaien, kolibri’s, reusachtige vlinders en 65 soorten orchideeën. Vanuit het bezoekerscentrum kunnen verschillende tochten gemaakt worden, met of zonder gids.

De mooiste tocht is die naar Blue Mountain Peak. De top is gelegen op 2.256m hoogte waarvandaan men het hele eiland kan overzien en zelfs tot aan Cuba kan kijken. De Blue Mountains zijn altijd een dunbevolkt gebied geweest. Toch zul je hier en daar koffieplantages tegenkomen, een van Jamaica’s beroemdste exportproducten.