De mooiste bezienswaardigheden van Guatemala

Guatemala ligt ingeklemd tussen Mexico in het noorden en Honduras in het zuiden. De echte Mayacultuur leer je kennen in Guatemala, een van de landen waar dit eeuwenoude volk nog steeds leeft. Ontdek de indrukwekkende cultuur met haar rituelen en traditionele klederdracht. Spectaculaire vulkanen, een jungle met prachtige ruïnes en een kleurrijke, authentieke indiaanse bevolking maken dit land een perfecte reisbestemming.

Het landschap in Guatemala is te verdelen in 3 gedeelten. Het hoogland en de hellingen aan beide zijden met veel naaldbomen zoals cipressen, dennen en pijnbomen. Daarnaast is er de Petén-regio met vooral grasland en tropische oerwouden. Tot slot zijn er de kustvlakten en de grote meren. De zuidkust is wat heuvelachtig met zwarte lavastranden, terwijl de noordkust bij Livingston een typische Caribische sfeer heeft met palmbomen en gele stranden.

1. De oude hoofdstad Antigua

Deze schilderachtige oude hoofdstad is één van de mooiste steden in Midden-Amerika. De stad ligt in een schitterende vallei, omringd door 3 vulkanen. Antigua ligt niet ver van de Hoofdstad Guatemala-Stad in het zuiden van Guatemala.

De Stad is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de prachtige ligging tussen drie vulkanen: Agua (3766m), Fuego (3763m) en Acatenango (3976m). De hostels bieden een mooie koloniale accommodatie en in deze stad bevinden zich tevens een van de beste restaurants van het land. Let op: Antigua is koud na zonsondergang, met name tussen september en maart, dus neem warme kleren, een slaapzak of een deken mee.

2. Pacaya vulkaan

De Pacaya vulkaan is een van de meest beklommen vulkanen in Guatemala en ligt aan de westkust van Guatemala. Oplopend tot een hoogte van 2.552m, is de Pacaya vulkaan voortdurend actief geweest sinds 1961. Om veiligheidsredenen en vanwege de nodige informatie is het slim om een gids te gebruiken. Naast het panoramische uitzicht op de omliggende bergen, kun je een kijkje nemen in de krater van deze schitterende vulkaan.

3. De oude Mayas in Tikal en El Mirador

De oude Maya’s hebben enkele van hun grootste steden gebouwd in wat wij nu kennen als Guatemala. Tikal en El Mirador behoren tot de grootste pre-Columbiaanse steden in Amerika en het bezoeken van een of beide steden is een must voor iedere bezoeker van Guatemala. Tikal ligt in de jungle van El Peten in het noorden van Guatemala grenzend aan Mexico en Belize en trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers uit de hele wereld. Tikal is de op een na grootste stad van de Maya beschaving.

Tikal en El Mirador zijn verbazingwekkende en onvergetelijke bestemmingen. Ze bevinden zich in een dunbevolkt gebied in het noorden van Guatemala. Reizen naar Tikal en El Mirador kunnen worden geregeld vanuit de meeste populaire toeristische plaatsen in de stad, echter het merendeel van de reizigers is afkomstig uit het toeristische-vriendelijke Flores.

4. Chichicastenango

Duizenden toeristen bezoeken deze grootste markt van Midden-Amerika om bloemen, souvenirs of een van de andere bijzondere artikelen te kopen. De markt is open op zondag en een kleinere markt op donderdag. De aparte manier waarop hier het Indiaanse geloof vermengd wordt met het katholicisme maakt Chichicastenango zeer bijzonder. Terwijl de prachtige markt in volle gang is, zwaaien op de trappen van de Santo Tomas kerk Maya priesters met wierook potten en prevelen ondertussen gebeden.

5. Het Meer van Atitlán

Het Meer van Atitlán is een kratermeer dat ligt op 1.500m hoogte en wordt omringd door 12 vulkanen. Opvallend is de rust en het heldere blauwe water. De grootste en meest toeristische plaats in de omgeving is Panajachel. Kleinere dorpen rond het meer zijn San Pedro La Laguna, Santiago Atitlán, San Marcos la Laguna, Santa Cararna Palopo en San Antonio Palopo.