De mooiste bezienswaardigheden van El Salvador

El Salvador is wellicht het mooiste en best bewaarde geheim van Centraal-Amerika. Niet zo vreemd met haar prachtige azuurblauwe oceaan, fantastische zandstranden en overvloed aan tropische fauna en flora. Maar ook de goedbewaarde koloniale steden en de geheimzinnige verlaten Maya steden maken El Salvador tot een fantastische bestemming.

1. Ruta de Las Flores

De naam Ruta de las Flores is vernoemd naar de vele wilde bloemen die hier te zien zijn tussen oktober en februari langs dit 36 km lang slingerende pad tussen Sonsonate en Ahuachapán. Leuke dorpjes in koloniale stijl zijn zeer de moeite van het bezoeken waard en geven een goede indruk van de cultuur van El Salvador. Er rijdt een bus (nr 249) regelmatig tussen Sonsonate en Ahuachapán en stopt in alle steden langs de weg, met inbegrip van Juayua, Apaneca en Ataco.

2.Cerro Verde en Coatepeque meer

Cerro Verde is een nationaal park en is een mooi stuk natuur wat uitsteekt boven het Coatepeque meer en de vulkaan Izalco, waar je prachtige vergezichten hebt. Op het meer heb je leuke boottochtjes naar het kleine eiland Teopan en langs de oever zijn kleine hotelletjes waar je kunt overnachten.

3. Costa del Sol

El Salvador heeft een hele lange kustlijn langs de Stille Oceaan, en het overgrote deel hiervan bestaat uit prachtige zandstranden. De stranden liggen vaak afgezonderd en worden begrensd met steile kliffen en palmbomen. Het bekendste strand is Costa del Sol waar inmiddels al veel toeristische accommodaties zijn gebouwd. De meeste stranden zijn echter nog volledig ongerept en verlaten en zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. El Salvador is daarnaast wereldberoemd in de surfers community vanwege de perfecte golven aan zowel de oost- als de westkust die het hele jaar door te berijden zijn.

4. Montecristo nevelwoud

De 2.418m hoge piek van de Montecristo is een van Amerika grootste nevelwouden en ligt op het drielandenpunt van El Salvador, Guatemala en Honduras. Het woud wordt gezamenlijk beschermd door de drie buurlanden en bezit een verbazingwekkende diversiteit aan micro-klimaten en fauna en flora.

De dierenwereld bestaat uit slingerapen, miereneters, stekelvarkens, stinkdieren, poema’s, eekhoorns, wilde zwijnen en vele vogelsoorten, waaronder toekans, spechten, kolibries, nachtegalen en uilen. Het woud kan enkel bezocht worden tussen oktober en maart zodat de dieren de kans krijgen om zich rustig voort te planten.

5. De hoofdstad San Salvador

San Salvador is de hoofdstad van El Salvador waar meer dan 2 miljoen mensen wonen: een derde van de totale bevolking. Hoewel de stad nog steeds bekend staat als gewelddadig is het zeer de moeite waard vanwege de mooi bewaard gebleven architectuur zoals de kathedraal, het nationaal theater en het nationaal paleis. Bezoek de parken en Centro alleen overdag, en neem taxi’s in het donker. Het gebied van Soyopango (ten oosten van de stad) moet worden vermeden.