De mooiste bezienswaardigheden van Cuba

Cuba is het grootste eiland van het Caribisch gebied en vooral bekend vanwege de sigaren, salsa en de rum. at. Dit fascinerende eiland heeft een prachtige natuur en stranden die behoren tot de mooiste in het Caribisch gebied. Er zijn prachtige koloniale steden Havana, Santiago de Cuba en Trinidad, waar het straatbeeld wordt bepaald door bontgekleurde gebouwen en klassieke Amerikaanse auto’s.

De Cubaanse natuur is zeer divers en rijk aan plantages zoals suikerriet-, koffie-, rijst- en tabaksplantages. Hier lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Muziek klinkt altijd op straat en overal wordt de salsa gedanst. Cuba is een fantastische combinatie van strand, natuur en cultuur in Midden-Amerika.

1. De hoofdstad Havana

Havana is de hoofdstad van Cuba en ligt in het noorden aan de kust. Portretten van Ché Guevarra, vele pasteltinten en grote Amerikaanse oldtimers. Bueno Vista Social Club muziek klinkt uit de speakers. Sigaren, rum, een bruisend nachtleven, koloniale gebouwen, een broeierige sfeer en de levendige bevolking zijn allen zo kenmerkend voor deze schitterende hoofdstad. Het decor van zoveel films, dat je denkt dat je er al veel vaker geweest bent. Toch geloof je het pas als je er zelf rondloopt.

De stad is te verdelen in 3 delen: Havana Vieja, Centro Havana en Vedado. De oudste wijk is Havana Vieja. Het lijkt alsof de tijd er heeft stilgestaan. Op intieme binnenpleintjes spelen bandjes hun herkenbare muziek. Grote koloniale gebouwen zoals het Castillo del Morro en de Catédral de San Cristóbal zijn belangrijke monumenten. Niet voor niets staat dit historische stadscentrum op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

2. Strand Varadero

Het beroemdste strand van Cuba ligt op het langgerekte schiereiland Hicacos in het noorden van Cuba ten oosten van Havana. Met 25km lang wit strand en turkooizen water werd Varadero al in de jaren 30 van de vorige eeuw door de jetset ontdekt. Je kunt hier ook met de duikboot Varasub naar de zeebodem afdalen en door het plexiglas heb je ideaal zicht op de onderwaterwereld.

In het centrum van Varadero ligt een luxueus recreatie- en amusementspark op het voormalige landgoed van dictator Batista. In het park bevinden zich een meer, zwembad, restaurants, een disco en er worden Afro-Cubaanse shows gegeven.
Duiklocaties zijn er genoeg langs de Cubaanse kust. In badplaatsen als Varadero, Guardalavaca en Isla de Juventud kun je kiezen tussen zachte zandstranden en de koraalriffen onder water.

3. Het koloniale stadje Baracoa

Door de geografische isolatie van het koloniale stadje Baracoa in het meest oostelijke puntje van Cuba, zijn er nog weinig toeristen te bekennen. Er is maar één weg die met veel bochten en krinkels door de bergen van Santiago de Cuba naar Baracoa leidt. Afgelegen stranden, plantages en ongerepte regenwouden omringen het rustige stadje. Baracoa herbergt het echte Cuba met heerlijke eten en ongerepte natuur.

Het nationale park Alexander von Humboldt, de tafelberg El Yuque en de Tao-rivier zijn de hoogtepunten van Baracoa. In het park kun je de nationale Tocororovogel horen en kun je veel kleurige kolibries spotten. Daarnaast zijn er vele cacao-, banaan- en kokosplantages, groene bergen en riviertjes.

De heilige berg van de Taíno indianen, de El Yunqueis is 589m hoog en is een schitterende plek om te zoeken. Stop op de terugweg bij de Tao-rivier, waar Cubanen samenkomen om kleding te wassen, te zwemmen en te drinken. Bezoek de prachtige stranden Playa Maguana en Playa Nibujón. In de avond komt Baracoa tot leven met live optredens en muziek op het Plaza Independencia. Hier vind je fantastische visgerechten, kun je de merengue en salsa dansen met de locals en drink je mojito’s tot de zon weer opkomt.