De mooiste bezienswaardigheden van Costa Rica

Costa Rica staat bekend om zijn zeer gevarieerde natuur en landschap. Geen land ter wereld heeft zoveel actief beschermde grond. De lange kustlijn (Costa Rica betekent rijke kust) heeft een totale lengte van ongeveer 1.300km verspreid over de Caribische oostkust en de westkust aan de Stille Oceaan.

Een reis door Costa Rica betekent vooral een reis door de natuur. Flora, fauna en zeldzame dieren in hun natuurlijke habitat vormen de hoogtepunten van elke tocht. Daarnaast zijn de ‘Ticos’ een zeer vriendelijke bevolking. Het land grenst in het noordwesten aan Nicaragua en in het zuidoosten aan Panama.

1. Het nationale park Tortuguero

Het Tortuguero National Park is een van de bekendste nationale parken van Costa Rica. Het park ligt in het noordoosten van Costa Rica aan de kust van de Caribische Zee. Het is absoluut het meest spectaculaire natuurgebied van Costa Rica en het dankt zijn naam aan de schildpadden (tortugas) voor wiens bescherming het in eerste instantie is opgericht.

Een gids is aan te raden hoewel je het park ook zelf kunt ontdekken. Het gebied is rijk aan apen, alligators, kaaimannen, waterslangen, waterschildpadden, toekans en nog veel meer bijzondere dieren. Met wat geluk kun je er zelfs een tapir ontdekken.

2. Het nevelwoud Monteverde en de legendarische quetzal

Het nevelwoud van Monteverde laat zich kenmerken door een veelzijdige fauna en flora. Dit woud ligt in het noordwesten van het land en is het hele jaar door in mist gehuld. Er zijn hier vele plantensoorten maar het staat vooral bekend om de vele vogelsoorten. Met een beetje geluk zie je hier de heilige vogel van de Azteken: de legendarische quetzal. Het wordt beschouwd als de mooiste vogel van Midden-Amerika. Te midden van alle mist heeft het woud iets zeer mystieks. Let op: met het oog op het natuurbehoud wordt het aantal bezoekers per dag beperkt.

3. De hoofdstad San José

San José ligt in het midden van Costa Rica met veel culturele mogelijkheden. De stad ligt op 1.170m hoogte in de vruchtbare Centrale Vallei en wordt omgeven door hoge bergen en vulkanen. Vele musea en het mooie nationale theater zijn slechts enkele hoogtepunten van deze bruisende stad. Daarnaast zijn er veel en goede restaurants, veel shopmogelijkheden en zijn de overdekte markten Borbón & Mercado Central en het plaza de la cultura leuk om te bezoeken.

4. De Arenal vulkaan en La Fortuna

De Arenal is één van de weinig nog actieve vulkanen ter wereld. Aan de voet van de vulkaan liggen thermale baden en warmwaterbronnen. Je kunt jezelf hier lekker verwennen in een van deze Hot Springs. Het is een onvergetelijke belevenis om vanuit het warme water van de bronnen de vulkaan te observeren. De meeste accommodaties bevinden zich in het nabijgelegen plaatsje La Fortuna.