De mooiste bezienswaardigheden van Belize

Belize heeft spectaculaire Maya ruïnes, een dicht regenwoud, witte palmstranden en idyllische voor de kust gelegen eilandjes. Kortom, Belize is een land met een groot en divers aanbod voor een afwisselende vakantie.

Belize is het kleinste land van Midden-Amerika waar relatief veel Engels wordt gesproken. Het land heeft veel en vaak nog in perfecte staat verkerende overblijfselen van de oude Maya-cultuur. Dit afgewisseld met de werkelijk schitterende koraaleilanden voor de kust maken een bezoek aan dit land alleszins de moeite waard.

1. Een fantastisch rif: The Northern Cayes

Dit spectaculaire Barrier Reef van Belize begint net ten zuiden van Cancún (in Mexico) en loopt over de gehele lengte van de kustlijn van Belize op een afstand van vijftien tot veertig kilometer van het vasteland. Het is een van de rijkste ecosystemen ter wereld. Een paradijs voor duikers en snorkelaars, die kunnen genieten van de prachtige koraalformaties vol met honderden soorten gekleurde vissen.

2. De grotten van Belize

In het westen van Belize zijn zeer veel grotten te vinden waar de Maya’s vroeger hun offer rituelen uitvoerden. Op dit moment zijn er meer dan 150 km onderaardse gangen en meer dan 300 grotten in kaart gebracht. Hier bevinden zich ook 2 van de grootste grotten ter wereld: de Cebado grot en de Petroglyph grot. De grotten variëren erg in toegankelijkheid: vaak is het noodzakelijk om eerst een stuk te wandelen, een rivier over te steken of een stuk te klimmen. Een mooie tocht voor avonturiers!

Daarnaast zijn er ook lange onderwatergrotten te vinden zoals Blue Hole en Giant Cave. Deze twee grotten zijn een van langste onderwatergrotten ter wereld. De Blue Hole grot is een volmaakt ronde holte met een diameter van ongeveer 300m en een diepte van 122m. Onder het diepblauwe wateroppervlak bevindt zich een grot met de grootste druipsteen- en steenformaties die ontstaan door de inwerking van het water op het kalksteen. In deze grotten moet je zwemmen en klimmen door nauwe gangetjes om uiteindelijk in de offerruimte te komen. Absoluut de moeite waard om te bezichtigen.

3. Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary

De Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary is het grootste beschermde gebied in Belize. Er is veel wildlife te zien zoals tapirs, miereneters, gordeldieren, slangen, herten, otters, zwarte brulapen en vele soorten vogels. Het park is de thuisbasis van een geschatte 40 tot 50 jaguars en een breed scala aan wilde dieren. Het is echter erg moeilijk om jaguars te spotten want het zijn zeer schuchtere dieren. Daarnaast zitten er 4 andere wilde katten: de poema, ocelot, margay en Jaguarundi. Bezoeken zijn beperkt tot een klein gedeelte waar zich een informatiecentrum, een accommodatie en wandelpaden bevinden.