De mooiste bezienswaardigheden van Zuid-Korea

Zuid-Korea ligt in noord-oost Azië op het zuidelijk deel van het Koreaans schiereiland. Sinds de scheiding tussen Noord- en Zuid-Korea hebben de twee landen zich grotendeels afzonderlijk verder ontwikkeld. Daar waar Noord-Korea zich afsloot van de buitenwereld stelde Zuid-Korea zich open voor invloeden van buitenaf en niet zonder gevolgen.

Inmiddels heeft Zuid-Korea zich ontwikkeld tot het op drie na rijkste land van Azië. Het is dan ook een heel modern en westers land met een behoorlijke welvaart. Het land heeft naast een zeer veelzijdige cultuur een zo mogelijk nog indrukwekkendere natuur. Zuid-Korea is een land met een eeuwenoude cultuur, keizerlijke monumenten en prachtig gelegen tempels. En daarnaast heeft het een zeer divers landschap, variërend van groene heuvels en ruige bergen tot de meer dan 3.000 eilandjes.

1. De hoofdstad Seoul

Al meer dan 600 jaar is Seoul de hoofdstad van Korea en het ligt in het noorden van het land. Na de Koreaanse oorlog moest deze stad weer helemaal opnieuw worden opgebouwd. Het resultaat is een hypermoderne stad van beton en glas. Daarnaast heeft Seoul ook veel oude bezienswaardigheden. Moderne hoogbouw wordt speels afgewisseld met eeuwenoude geschiedenis.

Zo vind je er vele indrukwekkende boeddhistische tempels, zoals de Haeinsa-tempel waar de eeuwenoude Tripitaka Koreana liggen. Met 11 miljoen inwoners (22 miljoen inclusief alle voorsteden) is Seoul een van de grootste steden ter wereld. Boeddhisten, Confucianisten en Christenen delen de oeroude Koreaanse cultuur. In de smalle steegjes tussen alle wolkenkrabbers, staan de markten waar het eten en shoppen nooit stopt.

2. Het nationale park Seoraksan

In het noordoosten van Zuid-Korea ligt het Seoraksan National Park. De derde hoogste berg van het land ligt in de Seoraksan bergketen die het centrum van het gelijknamige park vormt. Het is het enige nationale park van Zuid-Korea dat ook op Werelderfgoedlijst staat. En het is het meest druk bezochte park van het land. In de herfst trekken duizenden Koreanen naar Seoraksan. Het anders zo groene bladerdak van het park verkleurt in slechts enkele weken in de mooiste geeloranje en roodtinten.

3. De culturele hoofdstad Gyeongju

Aan de zuidoostkust liggen de historische stad Gyeongju, met talrijke monumenten die aan het roemrijke verleden herinneren. Gyeongju is de culturele hoofdstad van Zuid-Korea en staat sinds de millenniumwisseling op de Werelderfgoedlijst. Eens was het de hoofdstad van het machtige Silla Koninkrijk, tegenwoordig is het een ontspannen stad waar je dagen kunt struinen tussen de overblijfselen van dit eens zo machtige imperium.

Gyeongju is een openluchtmuseum en een van de belangrijkste toeristische bestemmingen van het land. Hoogtepunten zijn de Seokguram grot, de Bulguksa tempel en de grafheuvels. Maar eigenlijk gaat het om het geheel van tempels, kunstwerken, pagodes, historische schatten en de groene omgeving.

De Seokguram grot en de Bulguksa tempel liggen aan de voet van de Tohamsan berg. Vanaf een hoogte van 750 meter biedt het uitzicht over de blauwe oceaan. In de grot vind je een machtig stenen beeld van Boeddha. De Boeddha is omringd door sculpturen van heiligen en goden en zit op een lotus en is volgens kenners de mooiste van het land.

4. Panmunjom

Voor een beter begrip van het Noord-Zuid Koreaanse conflict, breng je een bezoek aan Panmunjom bij Kaesong. Panmunjom ligt aan de grens en men kan hier uitkijken over Noord-Korea. Deze gedemilitariseerde zone scheidt Noord- en Zuid-Korea sinds de wapenstilstand van 27 juli 1953. Het meest indrukwekkende is de werkelijke grens die dwars door blauwe barakken loopt. Eén van deze barakken is opengesteld voor toeristen. Hier sta je oog in oog met de Noordkoreaanse soldaten.