De mooiste bezienswaardigheden van Vietnam

Vietnam is een prachtige combinatie van natuur en cultuur in Zuidoost-Azië. Je vindt er prachtige berggebieden, mooie rivierdelta’s met eindeloze rijstvelden en langgerekte stranden met prachtige baaien en helder water.

Er zijn talloze tempels, pagodes en sporen uit de Franse koloniale tijd. Steden vol fleurige markten, brommers en historische bouwwerken maken van Vietnam een afwisselende bestemming, waar het koloniale en bewogen verleden is verweven met het dagelijks leven.

1. Ho Chi Minh City (Saigon)

Ho Chi Minh City is de belangrijkste stad van Vietnam en ligt helemaal in het zuiden van het land. Ho Chi Minh City, ook wel bekend onder de naam Saigon, dankt haar roem vooral aan de Vietnamoorlog. Het was de vroegere standplaats van Amerikaanse militairen en komt daarom vaak terug in films, boeken, theater en zelfs musicals. Het is een zeer diverse levendige stad met moderne kantoorgebouwen, luxe warenhuizen maar ook historische gebouwen uit de Franse tijd. De makkelijkste manier van vervoer door de stad is met een fietstaxi, motertaxi of autotaxi. China-town, de Ben Than markt en het stadhuis zijn plekken die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.

2. De Mekong Delta

De Mekong Delta is een waterlandschap ten zuiden van Saigon en is zeer vruchtbaar vanwege de vele vertakkingen van de Mekong rivier. Een gebied dat daarom bij uitstek geschikt is voor een boottocht om het leven op en aan de oever van de rivier te kunnen meemaken. Alhoewel het een platteland is, is het het drukst bevolkte gedeelte van Vietnam. Er bevinden zich velen rijstplantages maar er worden ook vruchten verbouwd zoals mango, papaja, durian en lychees. Je kunt een prachtige tocht maken door dit veelzijdige gebied.

3. De historische stad Hoi An

Hoi An is een betoverende plek aan de oostkust van Vietnam. De kleine stad staat vol met historische tempels, koopmanshuizen en andere monumenten. De meeste monumenten zijn gerestaureerd en je kunt hier de eeuwenoude Chinese altaren bezichtigen en een praatje maken met de eigenaren van de huizen. Hoi An is zeer voetgangers vriendelijk: de Old Town is namelijk afgesloten voor auto’s. Vroeger was het een belangrijke handelsplaats voor de scheepvaart en een van de belangrijkste havens in Zuidoost-Azië.

Op 5 km afstand van Hoi An ligt een heel mooi strand waar je een frisse duik in zee kunt nemen. Het parelwitte strand met palmbomen omrand is een echte aanrader.

4. Relaxen in Dalat

Deze populaire vakantiestad ligt in het noorden van Vietnam en heeft veel weg van de Alpen in de lente. Een heerlijke plek om uit te rusten te midden van veel groen, meertjes, watervallen en tuinen. Door het koele klimaat vind je er veel naaldbomen en vruchten als aardbeien en appels. Een bezoek aan het art deco vakantieverblijf van de laatste keizer van Vietnam is zeker de moeite waard. Verder kun je er mooie wandeltochten maken in de omgeving.

5. De hoofdstad Hanoi

De hoofdstad van Vietnam is veel rustiger dan het drukke Saigon. Overal zijn er parken en meren aangelegd en vind je boeddhistische tempels. In de oude stadswijk ten noorden van het Hoan Kiem meer zijn nauwe straten en vele winkels met de meest diverse producten. Een bezoek aan het statige Mausoleum van Ho Chi Minh en het opera gebouw mag je niet missen. Bezoek ook een van de vele markten gespecialiseerd in bijvoorbeeld hondenvlees of schoenen.

6. Halong Bay

Het beschermd natuurpark in Halong Bay is een natuurlijk wonder: er rijzen meer dan 3.000 grote en kleine eilanden uit de zee. Een mysterieuze en schitterende omgeving met een onschatbare hoeveelheid rotsen bestaande uit kalksteen. In 1994 werd het aangewezen als wereld erfgoed.

De kleine eilanden zijn bezaaid met stranden en grotten gecreëerd door wind en golven waar tevens veel vogels te zien zijn. Afgezien van de adembenemende uitzichten op een bootcruise door de baai, zijn er hier veel grotten te bezichtigen. Er zijn weinig echte stranden in Halong Bay, maar Lan Ha Bay heeft meer dan 100 zanderige stroken.

7. De badplaats Nha Trang

Zeeliefhebbers moeten naar de badplaats Nha Trang met zijn schitterende helderblauwe zee, witte stranden, diverse eilandjes voor de kust en vele snorkelmogelijkheden. Met een boottocht naar de eilanden vaar je langs mooi koraal en er zijn zeer veel kleurrijke vissen te zien. Langs de boulevard vind je diverse restaurants waar je kunt genieten van lekkere lokale visgerechten.

Het hotel, met privé strand, is prachtig gelegen op een heuvel met uitzicht over zee en over de haven. Vroeger was het hotel een privé villa van keizer Bao Dai, daarna een vakantieoord voor de communistische leiders van Vietnam.