De mooiste bezienswaardigheden van Nepal

Nepal is een schitterend koninkrijkje met spectaculaire uitzichten, een exotische cultuur en zeer gastvrije mensen. Het noorden bestaat uit het Himalaya-gebergte wat een enorme aantrekkingskracht heeft op bergbeklimmers. Het ligt ingeklemd tussen de grootmachten China en India. De hoofdstad Kathmandu en het grootste gedeelte van de bevolking bevinden zich in het lager gelegen gedeelte van Nepal in het zuiden van het land.

Nepal is niet alleen een fantastische bestemming vanwege zijn natuurlijke contrasten, maar heeft ook op andere terreinen veel te bieden. Vooral de religieuze rijkdom en fascinerende ethnische culturen spreken tot de verbeelding. De grote meerderheid van de Nepalezen leven zoals ze dat eeuwen geleden ook al deden. Deze enorme verscheidenheid in cultuur en natuur maakt Nepal tot een van de meest geliefde bestemmingen ter wereld.

1. De Mount Everest en het Himalaya gebergte

Het Himalaya gebergte is de hoogste bergketen ter wereld en de beroemde Mount Everest is met zijn 8.848m de hoogste berg op aarde. En sommige wetenschappers beweren dat de Mount Everest nog steeds groeit. Met de eerste succesvolle beklimming van de Mount Everest door de Nieuwzeelander Edmund Hillary en de Sherpa Tenzing Norgay kwam Nepal in 1953 in het wereldnieuws. Ondanks de openstelling die daarop volgde, is Nepal nog altijd een middeleeuwse enclave, geïsoleerd van de rest van de wereld door het machtige Himalayagebergte.

2. Pokhara

Pokhara is de tweede stad van Nepal en tevens gelegen in de bergen van de Himalaya. Aan de oever van een schitterend meer omrand met de besneeuwde toppen van het dak van de wereld op de achtergrond, is Pokhara een niet te missen bestemming in Nepal. Pokhara is het uitgangspunt en eindpunt voor de beroemde Annapurna Circuit trek. Het is er ontzettend toeristisch, maar absoluut de moeite waard om er een bezoek aan te brengen.

Voor veel reizigers is Pokhara de laatste kans om de voorraad in te slaan die nodig is om de bergtochten te kunnen doorstaan. Voor anderen is het een plek om te genieten van een heerlijk biefstukje met een biertje om bij te komen van dagen of weken lang wandelen door de bergen. Zelfs als je niet een echte wandelaar bent is er in dit dorpje genoeg om je bezig te houden. Pokhara heeft veel musea en er zijn mooie grotten, watervallen en Tibetaanse dorpen in de omgeving te bewonderen.

3. De hoofdstad Kathmandu en de tempel Swayambhunath

Kathmandu is de hoofdstad van Nepal en gelegen in een vallei aan de rivier de Vishnumati. De stad is bekend om zijn vele Boeddhistische en Hindoeistische tempels en paleizen. De meest populaire is de grote boeddhistische tempel op de top van een heuvel ten westen van de hoofdstad. De tempel staat bekend als de ‘Monkey Temple’ vernoemd naar de grote groep apen op de heuvel. Bezoekers worden geamuseerd door bewakers die een oneindige lijst van trucjes op hun naam hebben staan.

Legendes vertellen dat de Kathmandu vallei ooit een meer was en dat de heuvel waarop de Swayambhunath tempel staat uit zichzelf ontstaan is vergelijkbaar met een lotusblad uit een meer. Vanaf de heuveltop biedt de Swayambhunath tempel een mooi uitzicht over de hoofdstad Kathmandu en de vallei. In de vroege avond heb je een fantastisch uitzicht over de vallei maar ook onder het maanlicht is de locatie schitterend. Er zijn verschillende curiosa winkeltjes evenals een paar cafeetjes.

4. Chitwan Nationale Park

Dit fantastische park ligt midden in de tropische jungle in het zuiden van Nepal. Het nationale park Chitwan heeft een enorme diversiteit aan flora en fauna. Het Chitwan National Park heeft uitgestrekte bossen, natte vlaktes en grote droge grasvlakten. Vandaag de dag leven er een honderdtal Bengaalse tijgers in het nationale park. Daarnaast zit hier bijna een kwart van alle eenhoornige neushoorns ter wereld en tal van andere dieren zoals beren, luipaarden, apen en krokodillen. De grootste attractie van het park is het speuren naar de neushoorns op de rug van een olifant!