De mooiste bezienswaardigheden van Myanmar

Myanmar opent zich langzaam voor de wereld na een turbulente geschiedenis te hebben gehad. Het is lange tijd gesloten geweest voor de buitenwereld en nog steeds heeft het militaire regime de macht. Het vroegere Birma heet nu officieel Myanmar en een reis door dit land is een bijzondere en unieke ervaring. Bewonder de talrijke tempels en pagodes in dit boeddhistische land met zijn gevarieerde landschap. Geniet van de talrijke cultuurschatten en de vriendelijke bevolking van dit schitterende nog onontdekte land.

1. De grootste tempel van Myanmar: de Schwedagon Pagode

Yangon (Rangoon) is de grootste stad van Myanmar en was tot 7 november 2005 de hoofdstad. Het ligt in het zuiden van Myanmar aan de Andaman Zee. Tegenwoordig is Naypyidaw de hoofdstad, gelegen in het midden in de jungle van Noord-Myanmar.

De Schwedagon Pagode is de grootste tempel in Myanmar. Deze kegelvormige pagode bevindt zich in Yangon, bovenop de Singuttara heuvel in een buitenwijk. Hij is 98m hoog en bedekt met meer dan 50.000 kilo bladgoud en met duizenden kostbare edelstenen. Men zegt, dat de pagode daardoor een bijzondere gloed heeft. Volgens de overlevering worden in de pagode 8 haren van de laatste Boeddha bewaard, tezamen met relikwieën van drie voorgaande incarnaties van Boeddha.

2. De Gouden Rots pagode in Yaikhtiyo

Op ongeveer 160km van Yangon bevindt zich een van de bekendste bezienswaardigheden van het land. De Gouden Rots pagode is gebouwd op een grote, ei-vormige rots die volledig is bedekt met bladgoud. Ook deze pagode zou volgens de traditie een haar van Boeddha bewaren. De pagode is het reisdoel van vele pelgrims, vooral tussen oktober en maart. De pagode kun je enkel bezichtigen door het eerste gedeelte van de weg af te leggen met een 4-WD voertuig en vervolgens de laatste kilometers te voet gaan.

3. Bagan

Bagan ligt in het noorden van Myanmar en is een van de belangrijkste en indrukwekkendste monumenten van heel Azië. Een gebied van 42 km² is volgebouwd met 2270 tempels, pagodes en paleizen. Het leuke is dat je van tempel naar pagode naar paleis wandelen of fietsen. De meeste bouwwerken dateren uit de 11e tot 13e eeuw, toen Bagan de hoofdstad van het land was.

Bagan ligt aan de rivier de Irrawaddy (Ayeyarwady) die met zijn 2.000km dwars door Myanmar stroomt. Maak een tocht over de rivier Irrawaddy en proef de unieke sfeer van dit land.

4. Mandalay

Deze voormalige hoofdstad is relatief jong en is na Yangon de grootste stad van het land. De stad is gebouwd rond het Koninklijke Paleis en de Atumashi pagode. Beiden zijn na de bombardementen tijdens de Eerste Wereldoorlog nogal rudimentair gereconstrueerd.

Aan de kade van de Ayeyarwady kun je het komen en gaan van boten vol goederen bekijken. De helft van alle Birmese monniken woont in Mandalay en omgeving. In de stad zijn dan ook tal van boeddhistische heiligdommen te vinden, zoals de Mahamuni pagode met zijn 4m hoge gouden Boeddhabeeld, de Kuthodaw pagode met stenen tafelen vol heilige boeddhistische geschriften en het ‘Grootste Boek ter Wereld’ (van marmer) en de Sandamuni pagode aan de voet van Mandalay Hill met het grootste ijzeren boeddhabeeld ter wereld. In de directe omgeving van Mandalay kun je enkele verlaten steden bezoeken zoals bijvoorbeeld de voormalige hoofdstad het het oude koninkrijk Mingun met de grootste bronzen klok ter wereld

5. Het Inle meer

Ten zuidoosten van Mandalay ligt het Inle meer. Langs de oevers en op eilandjes in het meer wonen tal van minderheidsvolken. Van heinde en verre komen traditioneel geklede mensen uit de omliggende bergen om de markten te bezoeken. De markten staan vol met kleurrijk groente en fruit, pannen en potten en gereedschap in alle soorten en maten. De talrijke dorpen met hun lokale pagodes zijn het best per boot te bezoeken.

Roei tijdens deze rondreis langs de drijvende markten van het Inle meer of trek naar het bergvolk de Palaung en verbaas je over de miljoenen pagodes en Boeddhabeelden in dit sprookjesachtige land. De roeiers op het meer hebben een aparte manier van roeien. Ze roeien niet met hun handen maar met met hun benen, waardoor ze ook wel ‘beenroeiers’ worden genoemd.

Rond Inle Lake vind je een Engels landschap met glooiende heuvels en hier en daar Engelse huizen. Je kunt hier prachtige wandelingen maken langs theehuizen, groentevelden en dorpjes.