De mooiste bezienswaardigheden van Maleisië

Er zijn maar weinig toeristische oorden waar je zoveel verschillende activiteiten kunt ondernemen. Je kunt er prima backpacken, maar je kunt ook makkelijk in een 5 sterren hotel of resort verblijven. Prachtige bounty eilanden afgewisseld met de oude en authentieke jungle op het schiereiland van Maleisië of Borneo. Houd je van grote steden, dan is een bezoek aan de hoofdstad Kuala Lumpur absoluut de moeite waard.

1. De hoofdstad Kuala Lumpur

Kuala Lumpur is de hoofdstad van Maleisië en wordt ook wel KL genoemd. Deze wereldstad met 2,3 miljoen mensen ligt zo’n 40 km van de westkust op het vaste deel van Maleisië. De haven van Kuala Lumpur is de grootste van Maleisië, genaamd Port Klang en is gelegen aan de mond van de rivier Klang.

De meeste bezienswaardigheden bevinden zich binnen de zogenaamde Gouden driehoek: het centrale gebied in KL. Kuala Lumpur is een leuke stad om een paar dagen te bezoeken. Ga de Petronas Twin towers bekijken en het onafhankelijkheidsplein (de Dataran Merdeka) met het Sultan Abdul Samad gebouw met moorse stijlelementen, glanzende koperen koepels en een meer dan 100 meter hoge klokkentoren.

Je kan als geen ander genieten van het heerlijke eten in KL! In de foodcourts, de exclusieve restaurants of bezoek de kraampjes op de Central Market of langs de weg.

2. De hoogvlakten: Cameron Highlands

Ten noorden van Kuala Lumpur liggen de Cameron Highlands, die vernoemd zijn naar de Britse expeditieleider William Cameron. Er heerst een aangename temperatuur van zo’n 25 graden vanwege de hoge ligging. Vanwege dit klimaat is het een uitstekende plek om thee te verbouwen en daardoor wordt het gebied gekenmerkt door uitgestrekte theeplantages.

Naast de theeplantages zijn er veel bezienswaardigheden zoals een cactusvallei, aardbeien plantages, rozentuinen en groentetuinen. Daarnaast kun je een bezoek brengen aan de oorspronkelijke bewoners van deze hoogvlakten: de Orang Asli.

3. Het eiland Penang

Het eiland Penang is één van de meest toeristische locaties van Maleisië gelegen in het noordwesten van het Maleisisch schiereiland met ongeveer 1,2 miljoen mensen. Op het eiland zijn veel bezienswaardigheden, maar ook luieren aan het strand is prima mogelijk.

Penang kent een bewogen geschiedenis met een veelzijdigheid aan verschillende bevolkingsgroepen waarvan het merendeel Chinees waardoor het hele eiland Chinees aandoet. Het eiland heeft daardoor iets typisch Aziatisch wat je in de rest van Maleisië niet tegenkomt.

Penang is een fantastische bestemming: niet zozeer om de mooie stranden, maar des te meer om de prachtige smeltkroes van culturen. Georgetown is de bruisende hoofdstad van het eiland Penang en ook absoluut de moeite van een bezoek waard.

4. Het eiland Langkawi

Langkawi is de meest noordelijk gelegen eilandengroep ten westen van het Maleisisch schiereiland. De eilandengroep bestaat uit het hoofdeiland Langkawi en bijna 100 kleine omliggende eilandjes. Langkawi telt ruim 62.000 inwoners, waarvan het merendeel in de hoofdstad Kuah woont. Langkawi is een rustig eiland en niet overdreven toeristisch vergeleken met de meeste eilanden in de buurt. Er zijn prachtige stranden en ook het binnenland is erg mooi.

5. Het regenwoud Taman Negara

Taman Negara is het oudste regenwoud ter wereld in het midden van het Maleisisch schiereiland en is in 1938 tot nationaal park verklaard. Het is een primair regenwoud dat nog nauwelijks is gekapt en in oorspronkelijke staat verkeerd. Taman Negara is bekend om de vele visrijke riviertjes en prachtige flora en er zijn enorm veel plantsoorten te bewonderen. De kans dat je er wilde dieren tegenkomt is veel kleiner.

Daarnaast zijn er veel wandelroutes in het grote park, meestal te belopen met een gids. Een letterlijk hoogtepunt van een bezoek aan het park is de capony walk, een lange loopbrug op zo’n 40 meter hoogte. De canopy van Taman Negara is ruim 500 meter lang en daarmee één van de langste canopy’s ter wereld.

Andere interessante bezienswaardigheden zijn het bezoek aan een Orang Asli dorp, een avond/nachtwandeling of een boottocht op de Tahan rivier. Je hebt overigens voor de standaard wandeltochten geen speciale sokken die bescherming bieden tegen bloedzuigers (leechsokken) nodig, maar het kan geen kwaad ze voor de zekerheid mee te nemen. Je kunt deze sokken ook altijd op locatie aanschaffen. Neem overigens ook altijd voldoende DEET mee, voor de bescherming tegen muggen.

6. Borneo

Maleisische Borneo is waarschijnlijk het hoogtepunt van een bezoek aan Maleisië. Borneo is een heel groot eiland dat tussen Maleisië en de noordelijke eilanden van Indonesië ligt. Drie nationale staten hebben grondgebied op Borneo: Maleisië, Indonesië en het oliestaatje Brunei. Op Borneo liggen twee deelstaten, Sabah en Sarawak. Sabah staat bekend om zijn uitgestrekte, paradijselijke stranden, helder water, prachtige koralen en bergtoppen. Vaak wordt gezegd dat Sabah wordt gedomineerd door de bergen en dat Sarawak wordt geleid door de rivieren. Bezoek dan ook Sarawak per boot over de rivier en bewonder het afwisselende uitzicht van bossen, dorpjes, boerderijen en ervaar het authentieke Borneo.

Tijdens je vakantie op Borneo kun je niet om de prachtige bezienswaardigheden heen. Op Borneo vind je een indrukwekkende diversiteit aan planten en wildlife. Ooit was heel Borneo bedekt met tropisch regenwoud. Sinds de jaren 60 echter, is het bos in een ongekend tempo gekapt. De bossen van Borneo bevatten zeer veel plantsoorten en diersoorten. Doordat er jaarlijks veel regen valt is de diversiteit aan flora zeer groot.

Wat betreft wildlife heeft Borneo een schat aan soorten waaronder de pygmy elephant, de Sumatraanse neushoorn, de nevelluipaard en de orang oetang. Speciaal voor de orang oetang reizen jaarlijks veel toeristen naar Borneo. Ze willen allemaal een glimp opvangen van dit prachtige maar verlegen dier. Je kunt deze bedreigde aapmens in de jungle bekijken maar er zijn ook voldoende sanctuaries waar je de apen van dichtbij kunt bekijken.

Borneo is vooral in trek bij de avontuurlijke toerist. Zo vind je een enorm grote hoeveelheid prachtige nationale parken op het eiland. Daarnaast kun je er diverse andere activiteiten ondernemen. Zo kun je de 4092m hoge berg Mount Kinabalu beklimmen. Daarnaast zijn de eilanden rond Borneo zeer geschikt voor liefhebbers van de duiksport. Dicht langs de kust liggen vele eilanden, waar je supergoed kunt duiken en/of snorkelen. Het atol Sipadan is volgens velen één van de allermooiste duikplekken ter wereld.