De mooiste bezienswaardigheden van Laos

Laos ligt ingesloten tussen Thailand en Vietnam in Zuid-Oost Azië. In dit schitterende land kun je volop genieten van uitgestrekte regenwouden, schitterende rivieren en prachtige tempels. Liefhebbers van ongerepte natuur worden in Laos op hun wenken bediend, maar ook als je geïnteresseerd bent in een van de best bewaard gebleven culturen van Indochina kom je hier ruimschoots aan je trekken. De inwoners van Laos -de Laotianen- zijn zeer vriendelijk en behulpzaam.

Tijdens een trip door Laos ga je terug in de tijd. Laos is zowel geografisch als politiek een van de meest geïsoleerde landen van Indochina. Sinds Laos zijn deuren vanaf 1990 langzaam voor de buitenwereld heeft opengedaan is het aantal bezoekers fors toegenomen.

1. Bolaven-plateau

In het uiterste zuiden van het Laos ligt de hoogvlakte ‘het Bolaven-plateau’. Het is bekend vanwege het heerlijk koele klimaat, de dramatische watervallen en de vele koffieplantages.

Daarnaast zijn er verschillende etnische groepen te vinden waaronder de Suay waarvan gezegd wordt dat ze de beste olifant ‘handlers’ zijn van Laos. Olifanten werden vroeger veelvuldig gebruikt voor het opruimen van het land en verplaatsen van hout, maar tegenwoordig worden ze bijna niet meer ingezet. Enkel nog voor de toeristen die er komen. Andere stammen zoals de Alak, Katu en Laven onderscheiden zich door de aparte gezicht tatoeages van hun vrouwen.

Het plateau heeft verder een aantal spectaculaire watervallen, met inbegrip van Tat Fan, een dubbele waterval met een hoogte van 123m in een fantastische jungle setting. Het ligt op de rand van het Dong Hua Sao National beschermde natuurpark.

2. De voormalige hoofdstad Luang Prabang

Omringd door bergen op een hoogte van 700m ligt Luang Prabang in het noorden van Laos gelegen aan de Mekong-rivier. In deze sfeervolle, voormalige hoofdstad van Laos vind je prachtige, stokoude bouwwerken uit de tijd van vroege koningen. En daarmee is deze stad een van de belangrijkste toeristische trekpleisters in Laos. Het gevoel van rust is goed bewaard gebleven ondanks dat deze stad is opengesteld voor het toerisme in 1989. Het centrum bestaat uit smalle straatjes waaraan huisjes in koloniale stijl zijn gelegen. Tempels, monniken, heerlijk eten en een prachtige omgeving vormen de basis voor een bijzonder verblijf.

In 1995 wees UNESCO deze bijzondere stad niet voor niets aan als Werelderfgoed, wat betekent dat er een verbod is op bussen en vrachtwagens. De grootste activiteit op straat bestaat uit fietsen, motorfietsen en voetgangers. Hoewel de stad wemelt van de reizigers is het geen party-bestemming: de avondklok van 23:30uur zorgt ervoor dat de stad na middernacht stil blijft en haar traditionele karakter behoudt.

3. Si Phan Don

Si Phan Don is een eilandengroep in de Mekong in het zuiden van Laos tegen de grens van Cambodja. Deze oude koloniale provinciehoofdstad is al eeuwenlang van belang voor de handel met Thailand en Vietnam. De rivier de Mekong bestaat hier uit een maar liefst 14 km breed labyrint van zandplaten, eilanden, rotsen, stroomversnellingen en spectaculaire watervallen.

Er is een unieke flora en fauna. Zo kun je ten zuiden van Si Phan Don de bedreigde zoetwaterdolfijn zien. De eilandbewoners leven een ongestoord en traditioneel bestaan en verbouwen rijst, suikerriet en groente. Daarnaast weven ze hun eigen kleding en vangen ze vis in de Mekong. Verschillende eilandjes, zoals Don Khong, Don Det en Don Khone hebben guesthouses, zodat je hier uitstekend kunt ‘island hoppen’. Si Pan Don is de laatste jaren zeer populair geworden als budgetbestemming bij backpackers.