De mooiste bezienswaardigheden van Jordanië

Jordanië ligt in het Midden Oosten en wordt omringd door Syrië, Irak, Saoedi Arabië en Israël. Dit koninkrijk is een jong land met een hele oude geschiedenis. Het is bovendien een brug tussen Oost en West én tussen zee en woestijn. Vanuit Nederland is het eigenlijk maar vier uur vliegen naar hoofdstad Amman, in het hart van het Midden-Oosten.

1. Petra, de verborgen stad

Petra is het erfgoed van de Nabateërs, een ijverig Arabisch volk dat meer dan 2000 jaar geleden in Zuid-Jordanië leefde. De stad ligt in een kloof en is gedeeltelijk uitgehakt in de rotsen. Petra kwam tot grote bloei als knooppunt van verschillende handelsroutes, onder ander die voor wierook, die de stad schatrijk maakten.

Het bekendste monument van Petra is de zogenaamde Schatkamer van de Farao (Al Khazneh), met de karakteristieke Corinthische voorgevel en zuilen. Dit gebouw is 28 meter breed en 40 meter hoog en is gebouwd tussen de 1e en de 2e eeuw na Christus.

2. De Dode Zee

De Dode Zee is de zoutste zee op aarde. Deze zee bevat 10 keer zoveel zout als iedere andere zee. En dat is meteen het meest fascinerende aan deze zee. Door de grote hoeveelheid zout kun je er namelijk op blijven drijven zonder kopje onder te gaan. Hierdoor is er ook geen leven mogelijk en vandaar de naam Dode Zee.

3. De woestijn Wadi Rum

Wadi Rum is de grootste en misschien wel de mooiste woestijn van Jordanië. Het bestaat uit een vallei met rotswanden van zandsteen en graniet in het zuidwesten van Jordanië. In 2011 is Wadi Rum door UNESCO op de werelderfgoedlijst gezet. Reizigers kunnen de rode zandvlakte met zijn grillige rotsformaties op allerlei manieren oversteken. Op de rug van een kameel, in een terreinwagen of per vliegtuigje.

4. De oude stad Jerash

Jerash (ook wel bekend als Gerasa) is een hele oude stad in het noorden van Jordanië. Deze stad uit de Griekse en Romeinse oudheid werd eeuwen geleden door een aardbeving bedolven onder zand. Hierdoor zijn de tempels, theaters en het forum goed bewaard gebleven. Jerash is één van de best bewaard gebleven Romeinse provinciesteden ter wereld.

De stad is vooral beroemd vanwege de prachtige zuilenstraat, de tempels en theaters, het Nymphaeum en vele andere bouwwerken. Er zijn vele kerken met prachtige mozaïekvloeren, zoals de aan elkaar gebouwde kerken van Petrus en Paulus en de kerk van St. Johannes.

5. De hoofdstad Amman

Amman is de hoofdstad en met 3 miljoen inwoners ook de grootste stad van Jordanië. Er zijn veel oude bezienswaardigheden, zoals de Romeinse ruïnes van Jerash en Umm Qais, het Romeinse theater in Amman, de Citadel van Amman en de woestijnkastelen. Het is alsof je je een ver verleden waant.

Voor de sportieve liefhebber is er ook veel te doen zoals paardrijden, kameel-, safari- of wandeltochten maken Overnachten in een bedoeïenentent in de woestijn, trektochten door een van de prachtige beschermde natuurgebieden en je kunt zelfs snorkelen of duiken bij het koraalrif van Aqaba.