De mooiste bezienswaardigheden van Japan

Het schitterende en authentieke Kyoto in Japan

Het land van de rijzende zon is een archipel in het oosten van Azië waar sushi, geisha’s, manga en de Mount Fuji de hoofdrol spelen. Japan is een land vol verrassingen en tegenstellingen. Buiten de grote metropolitische steden heeft Japan een indrukwekkende natuur met veel meren, groene wouden, moerassen, bergen, vulkanen en watervallen.

Symbool van het moderne Japan zijn de hypermoderne Shinkansen-treinen, die het landschap doorkruisen en een schril contrast vormen met de schilderachtige dorpjes en bezienswaardigheden van een land dat een rijke geschiedenis herbergt. Futuristische bouwwerken staan pal naast houten huisjes waar de tijd stil heeft gestaan.

Hoewel Japan uit meer dan 3.000 eilanden bestaat, concentreren de bevolking en toeristische bezienswaardigheden zich op de vier hoofdeilanden. Van noord naar zuid: Hokkaido, het grootste eiland Honshu, Shikoku en Kyushu.

De hoofdstad Tokio

De moderne hoofdstad Tokio is een bruisende metropool, een mix van westerse en Japanse stijlen. Deze moderne stad met ruim 12 miljoen inwoners in de stadskern en wel 35 miljoen in het conglomeraat mag je niet missen als je in Japan bent. Het drukke stadsleven gaat 24 uur, zeven dagen per week door.

Moderne wolkenkrabbers worden afgewisseld met serene traditionele tempels, authentieke winkeltjes en lokale eettentjes. Deze buitengewoon grote stad heeft 23 stadswijken en een enorm uitgebreid metronetwerk. Er zijn meerdere grote stations in Tokio waarvandaan de bekende Shinkansen-treinen vertrekken. De populairste route is zuidwaarts via Hakone naar Kyoto.

Tokio staat bekend om vele dingen, maar hoog op de lijst staat winkelen. De nieuwste gadgets, de hipste kleding, Tokio heeft het allemaal. Ginza is de uitgaanswijk van Tokio waar je uitstekend kunt shoppen in luxe winkels. De Akihabara Electric Town is het paradijs voor liefhebbers van gadgets.

Tokio bezit meer dan 50.000 restaurants met natuurlijk veel aanbod in de Japanse keuken. Een bekende lekkernij is Sashimi, hiervoor zul je echter diep in de buidel moeten tasten, want het eten is in Tokio vaak duur. Verder wordt er bijna altijd rijst gegeten en is de Japanse sushi natuurlijk wereldwijd bekend. Traditionele Japanse dranken zijn groene thee en sase, rijstwijn.

Mount Fuji

Het bergachtige hoofdeiland Honshu wordt gedomineerd door de beroemde Mount Fuji en ligt ten westen van Tokio. Deze berg is 3.776m hoog en daarmee de hoogste berg van Japan. Eigenlijk is het een vulkaan, maar sinds 1707 is hij niet meer uitgebarsten. Mount Fuji is populair onder kunstenaars en fotografen, maar ook bij wandelaars en klimmers. Het beste klimseizoen is in juli en augustus.

Tot 100 jaar geleden werd de berg zo heilig gevonden, dat hij alleen door priesters en pelgrims werd beklommen. Vrouwen waren niet toegestaan. Mount Fuji ligt in een omgeving met veel meren, watervallen en wouden. In het recreatiegebied rondom de Mount Fuji kun je uitstekend kamperen, wandelen, vissen en zwemmen. Het bekendste meer bij Mount Fuji is Lake Kawaguchi. Vanaf dit meer heeft u een fantastisch uitzicht op de berg.

Een bezoekje aan de Mount Fuji kunt u goed combineren met het plaatsje Hakone. Dit plaatsje, ten zuiden van Tokyo, staat bekend om de vele warmwaterbronnen. Om bij te komen van uw trip naar de beroemde berg, kunt u in Hakone genieten van verschillende ‘onsens’. Dit zijn natuurlijke warmwaterbaden. Om helemaal tot rust te komen, kunt er ook een massage bij krijgen. Na een bezoekje aan een onsen bent u weer helemaal opgeladen voor uw trip door Japan.

Nara: stad van de boeddhistische tempels

De stad Nara bevindt zich op Honshu, het grootste eiland van Japan. Dit keizerlijke stadje heeft eindeloos veel tempels waarvan er veel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. De meest beroemde tempel is de Todaji. Deze tempel is in het bezit van een enorm bronzen Boeddhabeeld van maar liefst 15 meter hoog. Het is mede daarom een populaire toeristische trekpleister is. Het Narapark is ook zeker de moeite waard om te bezoeken.

Kyoto: de oude keizerlijke hoofdstad

Deze voormalige hoofdstad van Japan ligt ten zuiden van Tokio en weet iedere bezoeker aan Japan te boeien. In deze oude keizerlijke hoofdstad zijn talloze, prachtige tempels, rustieke zen-tuinen en gezellige marktjes te bewonderen. Een bijzonder veelzijdige en gezellige stad met veel bezienswaardigheden.

Het hoofdstation van Kyoto, waar de Shinkansen-treinen arriveren, ligt centraal in de stad en wordt omringd door winkels, restaurants en accommodaties. Net als Tokio biedt ook Kyoto een behoorlijk uitgebreid metronetwerk, waarmee u gemakkelijk door de stad kunt reizen.

Vergeleken met Tokio is Kyoto de rust zelf. Je vindt veel tempels en oude historische gebouwen omdat Kyoto niet veel te lijden heeft gehad in de oorlog. Naast tempels vind je er ook schitterende paleizen en tuinen. Het Kinkakuji (Gouden Paviljoen) is de beroemdste.

Het tropische eiland Okinawa

Het tropische eiland Okinawa is één van de vijf grote eilanden van Japan. Okinawa ligt in de Oost-Chinese Zee en is het hoofdeiland van de Riukiu-eilanden. Het is een heerlijk vakantie eiland als je je wilt ontspannen. Mooie stranden en kleurrijke koraalriffen. De zeeën rondom de eilandengroep worden vaak geschaard onder de mooiste ter wereld. Het water is er turkoois, de stranden hagelwit en de koraalriffen voor de kust groot, kleurrijke en vol bijzondere vissen.

De eilandengroep heeft haar uitzonderlijke cultuur te danken aan Chinese invloeden. Pas in 1871 werden de eilanden officieel ingelijfd door Japan. Veel bewoners van Okinawa voelen zich daardoor nauwelijks Japanner. Ze eten anders, zien er anders uit, kleden zich anders en geloven in hun traditionele religies die zich centreren rond het vereren van de geesten van voorvaderen.

De gelijknamige stad op het eiland staat bekend als ‘de stad van de muziek’. De op reggae gebaseerde Okinawa-muziekstijl is in heel Japan populair. Veel bekende zangers en bandjes komen dan ook hiervandaan. Wil je je helemaal onderdompelen in de cultuur van Okinawa? Bezoek dan één van de jaarlijkse festivals.

Hokkaido: het noordelijke eiland

Hokkaido is het noordelijke eiland van Japan. Het staat vooral bekend om het koude klimaat en is dus ideaal om te wintersporten.

Heilige bergen Dewa Sanzan

Vlakbij Yamagata liggen deze drie heilige bergen, de plaats voor ‘bergpriesters’ en aanhangers van Shugendo sekte. Het is mogelijk in één dag langs deze drie reuzen te hiken, maar net zo leuk is een overnachting in een van de tempelwoningen.

Nagasaki en Hiroshima

Uit historisch oogpunt is het interessant om een bezoek te brengen aan deze 2 steden. In de oorlog getroffen door een atoombom. Je vindt er nog veel monumenten die herinneren aan deze gruwelijkheden.

In het centrum van Hiroshima treft u restanten van de verwoesting tijdens de Tweede Wereldoorlog aan. Hiroshima is één van de twee steden in het land waar een atoombom is gevallen. Toch is de stad vandaag de dag verrassend modern en bruisend. In Nagasaki zijn ze gek op Nederland. Zo hebben ze bijvoorbeeld Huis Ten Bosch nagebouwd.

Osaka

Osaka is de op 2 na grootste stad van Japan, met ongeveer 2,7 miljoen inwoners. Door het enorme aanbod van scholen, winkels en bedrijven stijgt het inwonersaantal van Osaka overdag met 1 miljoen inwoners. Osaka behoort met het nabijgelegen Kioto en Nara tot de bakermat van de Japanse cultuur en bevolking. Vandaar dat je hier veel schitterende tempels van de oude Japanse cultuur zult vinden.