De mooiste bezienswaardigheden van Indonesië

Indonesië bestaat uit meer dan 17.000 eilanden, waarvan de bekendste Kalimantan, het Indonesische deel van het eiland Borneo, Sumatra, Irian Jaya, het Indonesische deel van Nieuw-Guinea, Sulawesi, Java, Bali en Lombok. Indonesië is het grootste land van Zuidoost-Azië en ongeveer vijftig keer groter dan Nederland.

1. Het hart van Indonesië Java

Van alle 17.000 eilanden die deel uitmaken van Indonesië is Java het hart van Indonesië. Met 120 miljoen mensen in een gebied dat de helft van Groot-Brittannië beslaat is Java dichtbevolkt. Jakarta, de hoofdstad, is een kolossale metropool en niet heel interessant voor de gemiddelde vakantieganger.

De rest van het eiland heeft een aanbod dat niet mag worden gemist: mooie vulkanen en een schitterende zuidelijke kust aan de Indische Oceaan. Gevaarlijk om te zwemmen, maar er zijn een aantal mooie stranden zoals het strand bij het dorp Pangandaran. Het rustige noorden van Java verbergt minder ontwikkelde tropische eilanden. De invloed van hindoe-boeddhistische, islamitische en westerse indringers is duidelijk zichtbaar in de vele tempels en paleizen. De boeddhistische tempel Borobudur is een architectonisch wonder en een aantal van de oudste hindoeïstische tempels in Java kan worden gevonden op het Dieng Plateau. Verder zijn het culturele Yogyakarta en Solo perfecte plekken om te genieten Javaanse kunst.

2. Meer dan een vakantie eiland: Bali

Bali ligt direct ten oosten van Java en links van het eiland Lombok. Het eiland staat bekend als het vakantie eiland van Indonesië vanwege de prachtige stranden van Kuta maar er is meer te beleven. De Goa Gajah grot is een bijzondere bezienswaardigheid met Hindoestaanse en Boeddhistische beelden.

De Gunung Agung is met een hoogte van 3.142m de hoogste berg van Bali. In ’63 heeft een grote vulkaanuitbarsting plaatsgevonden en ook recent is de vulkaan weer actief. Even opletten met boeken dus!

Op deze heilige berg bevindt zich ook het belangrijkste tempelcomplex van Bali: de Pura Besakih. Sta vroeg op om het beste zicht te hebben aangezien deze berg vaak in de wolken hangt. Aan de zuidkust van Bali vind je prachtige zogenaamde zeetempels.

Bij het dorp Jatiluwih liggen de mooiste rijstvelden van Indonesië liggend op een hoogte van 850m heb je tevens een schitterend uitzicht over Zuid-Bali als het weer het toelaat.

3. Het eiland Lombok

Lombok is een klein eiland ten ten oosten van Java en is een populaire bestemming in Nusa Tenggara: de kleine Soenda eilanden bestaande uit Lombok, Flores, Komodo, Sumbawa en Bali. Vlakbij Lombok liggen de legendarische Gili-eilanden. Deze kleine eilandjes zijn omgeven met mooie koraalriffen die ondanks de beschadigingen met dynamiet (gebruikt om te vissen) nog steeds zeer de moeite waard zijn.

Matram is de hoofdstad van Lombok en is een prima plek voor dagtochten naar de omliggende gebieden en het nabijgelegen strand resort Senggigi. In het oosten van Lombok ligt het schilderachtige eiland Sumbawa waar weinig toeristen komen. Het heeft prachtige vergezichten een aantal zeer goede surfplekken. De machtige Gunung Rinjani vulkaan is vooral aantrekkelijk voor wandelaars.

Het eiland Lombok wordt gekenmerkt door een groen landschap maar ook langdurige droogtes. Rijst is naast tabak, kokosnoten, koffie, katoen en kapokeen het belangrijkste gewas. De inheemse Sasak (ongeveer 90% van de bevolking) zijn moslims, maar hebben een unieke cultuur en taal. Er is ook een belangrijke hindoe Balinese minderheid, een erfenis van de tijd toen Lombok door Bali werd gecontroleerd.

4. Sumatra

Sumatra is een eiland ter grootte van Zweden ten westen van het eiland Java en is daarmee een van de grootste eilanden ter wereld. Daar waar je naar Bali gaat voor een relaxte strandvakantie en naar Java voor de koloniale cultuur, ga je naar Sumatra voor het grote avontuur.

In het noorden van Sumatra vind je grote stukken ongerept regenwoud waar de oerang oetang te vinden is. Het Toba meer op het midden van het eiland is een van de hoogst gelegen meren ter wereld en wordt aan alle kanten omgeven door berghellingen die de laatste jaren helaas steeds meer ontbost raken. Beklimming van rokende vulkanen en kraters kan in de buurt van Berastagi, een plaatsje ten noorden van het Toba meer: de Gunung Sinabung in het westen en de rokende Gunung Sibayak ten noorden van Berastagi. In het westen van het eiland vind je schitterende rijstvelden die dankbaar gebruik maken van de vruchtbare grond ontstaan door de vele vulkaanuitbarstingen.

5. Kalimantan

Kalimantan is het Indonesische deel van het eiland Borneo (bekijk ook het Maleisische deel van Borneo). Een groot deel van het eiland wordt bedekt door regenwoud. Op Borneo wordt dit oerwoud al lange tijd bedreigd door illegale houtkap en bosbranden. Toch is het tropisch regenwoud nog volop aanwezig en absoluut de moeite waard. Er zijn weinig voorzieningen, met als groot voordeel dat er nog relatief weinig toeristen zijn. Grote kans dat je hier de unieke neusapen of de oerang oetangs kunt spotten!

Daarnaast is een boottocht over de rivier Mahakam een waar hoogtepunt. In de delta van deze rivier wonen de Dayak-stammen, de vroegere koppensnellers. Al varend over het water ervaar je het dagelijks leven van de lokale bewoners zoals bijvoorbeeld de drijvende markt van Banjarmasin.