De mooiste bezienswaardigheden van China

China behoort tot één van de grootste landen in de wereld met meer dan 1 miljard inwoners. Door deze omvang heeft het een enorme verscheidenheid aan landschappen, bevolkingsgroepen en culturen. Er zijn paleizen met herinneringen aan eeuwenoude dynastieën, de Chinese Muur, dorpen en steden in traditionele stijl waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan, maar ook hypermoderne steden. Allen prachtige plekken om te bezoeken.

1. De beroemde Zijderoute

De zijderoute wordt zo genoemd omdat zijde uit het oosten (indertijd zeer kostbaar) langs de route naar het westen vervoerd werd. Het is een schitterende route met een indrukwekkende variatie van de natuur waar gedurende meer dan duizend jaar zijde, porselein en specerijen naar Europa werden gebracht. De legendarische Zijderoute loopt door verschillende landen: van Turkije via Iran en Centraal-Azië naar China. De lange, maar uitdagende route start officieel in Xi’an, ooit hoofdstad van het Chinese Rijk en startpunt van de Zijderoute.

Hoewel de term Zijderoute suggereert dat het om één route gaat, zijn er verschillende routes. Grofweg verdeeld is er is een Noordelijke route en Zuidelijke route. De Noordelijke route is het meest bekend, de Zuidelijke Zijderoute is een stuk authentieker. Langs de route ontstonden pleisterplaatsen die later tot steden uitgroeiden waar pelgrims, handelsreizigers en avonturiers hun vertier zochten. Onderweg reis je door kale vlaktes, uitgestrekte woestijnen en door ruige berggebieden.

2. De hoofdstad Peking of Beijing

China’s hoofdstad is een fascinerende mix tussen oude tradities en een moderne metropool. Er zijn meerdere dagen nodig om Beijing echt te leren kennen. Van het Plein van de Hemelse Vrede en de Forbidden City, tot het Sun Yat Senpark en de hutongs van Beijing met hun doolhof van steegjes vol winkeltjes en kippen. En niet te vergeten het Badachu park met zijn 8 Heilige tempels in de Westelijke Heuvels van Beijing.

De verboden stad is een onderdeel van Peking en was vroeger het keizerlijk paleis. Het is gebouwd tijdens de Ming dynastie. Aan de bouw van deze stad hebben meer dan een miljoen arbeiders gewerkt. Het complex zelf is 750 bij 960 meter groot met ongeveer 800 gebouwen. Om de stad heen ligt een brede, diepe gracht omringd met een 10 meter hoge muur. Een absolute must voor de Peking bezoeker!

3. De Chinese muur

Deze must-see van China staat in het noorden en leidt van een groot fort 300km ten oosten van Peking tot aan het plaatsje Lop Nur in het westen in de Gobiwoestijn. De ‘originele’ muur werd meer dan 2000 jaar geleden gebouwd tijdens de Qin-dynastie, toen China werd verenigd onder keizer Qin Shi. De eerste muren waren gemaakt van leem en klei. Pas later werden de veel stevigere bakstenen uitgevonden en gebruikt, zodat ook uitkijktorens op de muur konden worden gebouwd. De Muur werd gebouwd om de diverse Chinese staten te beschermen tegen invallen van nomadische ruitervolkeren uit het noorden.

De grote poorten aan de oost- en westzijde die gelden als officieel begin- en eindpunt, dateren beide uit de Ming-dynastie en zijn belangrijkste bezienswaardigheden. De meeste touristen gaan naar Badaling, 65km ten noordwesten van Beijing. Dit deel met wachttorens stamt uit de Ming dynastie en is in 1957 gerestaureerd.

Bij het kiezen van een tour is het essentieel om te controleren waar de tour precies naar toegaat. Veel Chinese Muur tours worden namelijk gecombineerd met uitstapjes naar minder interessante bestemmingen. Controleer bij het boeken van een tour of dergelijke onnodige omleidingen niet op de route liggen. Vermijd de Chinese muur ook in het weekend!

4. Xi’an en het Terracotta leger

Xi’an is de historische hoofdstad van China en was ooit een van de grootste steden uit de geschiedenis. Xi’an dankt zijn populariteit aan het beroemde terracottaleger. Het bestaat uit levensgrote soldaten die het mausoleum bewaken van de eerste keizer, Qin Shi Huang Di.

Andere bezienswaardigheden zijn de oude stadswallen, de Klokkentoren, de Trommeltoren en de Grote Pagode van de Wilde Gans. Breng bij een bezoek aan Xi’an in ieder geval een bezoek aan de Tang Dynasty Show: een kleurrijk dansspektakel met prachtige kostuums en decors.

5. De metropool Hong Kong

Hong Kong barst van de energie. De stad heeft een 24uurs ritme vergelijkbaar met die van New York. Veel winkels zoals de grote malls zijn dan ook bijna 24 uur per dag open. Hong Kong heeft een kenmerkende skyline met veel wolkenkrabbers en andere hi-tech gebouwen. Tijdens de Symphony of lights (een laser- en geluidsshow) vormt de skyline een indrukwekkend schouwspel. Dite spektakel vindt iedere avond plaats om 20.00uur.

Daarnaast heeft Hong Kong ook een zeer relaxed en authentiek karakter. Een indruk van het traditionele Hong Kong krijg je op de vele openluchtmarkten of in Aberdeen. In deze voormalige havenplaats kunt u tussen de sampans (fluisterboot) eten in een van de vele drijvende restaurants. De mooiste stranden van Hong Kong liggen in Repulse Bay op de eilanden van Hong Kong.

6. Kunming en het ‘Stenen Woud’

De meeste bezienswaardigheden van Kunming liggen buiten de stad te midden van een prachtige natuur. Het meren- en berglandschap is schitterend. De belangrijkste hoogtepunten zijn de Drakenpoort uit de Yuan-dynastie, de Bamboetempel en de Gouden Tempel. Absoluut de mooiste attractie van Kunmin is het ‘Stenen Woud’. Dit zijn grijze kalksteenrotsen die er op afstand uitzien als een versteend woud.

7. Modern Shanghai

De stad Shanghai met 16 miljoen mensen is een van de grootste steden van China. Het is de modernste stad van het land en is een trendsetter in economie, politiek en mode. De straat Nanjing is een winkelparadijs met een overweldigende variëteit aan winkels in koloniale panden. Een van de belangrijkste attracties is de Bund. Dit is een brede opvallende boulevard met aan de ene kant de Huangpurivier en aan de andere kant gebouwen uit de woelige jaren dertig.

De Yu-tuin hier in de buurt ziet er uit als een prentkaart met mooie vijvers, rotsen, bruggetjes en paviljoenen. Het werd aangelegd ten tijde van van de Ming dynastie en is absoluut een bezoek waard.

8. Guilin en de rivier de Li

Gullin staat bekend om het magische landschap van kegelvormige bergen. Iets buiten de stad ligt de Grot van de Rietfluit, een ondergrondse spelonk vol exotische rotsformaties.

Het hoogtepunt van een bezoek aan Guilin is een tocht op de rivier de Li. Deze rivier baant zich een weg door het prachtige berglandschap. Met wat geluk zie je aalscholvissers aan de oever van deze rivier. In Yangshuo is een lokale markt en kun je genieten van het schitterende landschap door het platteland.