De mooiste bezienswaardigheden van Nieuw-Zeeland

Het prachtige Noordereiland met de mooie baaien van de Bay of Islands, maar ook geothermische activiteiten bij Rotorua. Het spectaculaire Zuidereiland met de beroemde gletsjer Franz Josef Glacier, de fjorden van Milford Sound en het Mount Cook National Park. Je zult verbaasd zijn over de veelzijdigheid van het land.

Het Tongariro National Park met drie vulkanen

Het Tongariro National Park met haar drie vulkanen is ’s winters een skigebied en ’s zomers een mooie plek voor ruige wandelingen. Het feit dat twee vulkanen nog actief zijn, doet daar niets aan af. De geschiedenis van het Tongariro National Park is net zo bijzonder als het landschap dat de drie vulkanen in het park omringt. In 1887 besloot Maori opperhoofd Te Heuheu Tuhino de Vierde om het gebied aan de Engelse kolonisten te schenken. Hij vond dat ook de nieuwe bewoners van Nieuw-Zeeland de mogelijkheid moesten hebben om van de schoonheid van Tongariro te genieten.

Geheel tegen de gewoonte van Westerse kolonisten in, kwamen de nieuwe eigenaren hun belofte na en maakten het gebied een National Park. Honderd jaar later stond het park als eerste natuurgebied op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het park bestaat uit drie actieve vulkanen: Tongariro, Ngaruhoe en Ruapehu. De vulkanen zijn onderdeel van de beruchte Ring van Vuur, het hoefijzer van vulkanen die de Stille Oceaan omringt. De vulkanen in Tongariro zijn actief. In 1996 barstte de Ruapehu nog volkomen onverwacht uit, ondanks de dagelijkse activiteitsobservaties van wetenschappers. Ook Ngauruhoe smeult constant.

Het schiereiland Otago

Otago Peninsula één van de meest romantische plekken ter wereld. De rode bloemenzee van de Glenfalloch Woodland gardens, de balzaal van het enige kasteel op Nieuw-Zeeland of de gecamoufleerde greppel bij de zeldzame geeloogpinguïns, allen zeer mooie locaties. Het overheersend groene Otago gelegen in het zuidoosten van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland, ligt in het verlengde van de stad Dunedin. Dunedin is de op één na grootste stad op het Zuidereiland. De heuvels en valleien die de stad omgeven, zijn overblijfselen van een uitbarsting van een uitgestorven vulkaan, net als de natuurlijke haven van Dunedin. Wandel langs steile kliffen en spot zeldzame dieren zoals de koningsalbatros, geeloogpinguïns en zeeolifanten.

De Otago Peninsula is gemakkelijk te bereiken vanuit Dunedin en het beste te verkennen per auto. Rij via de 20km lange natuurlijke haven, Otago Harbour, langs de rotsachtige kustweg naar het noorden. Stop bij een ‘verborgen vallei’, het stadje Portobello en de Maori-nederzetting Otakou om te eindigen op het noordelijkste puntje van het eiland, waar je albatrossen, pinguïns en zeehonden spot. Neem op de terugweg de Highcliff Road door het binnenland. Deze route verzekert je van adembenemende uitzichten. Je passeert uitgestrekte groene weiden, kleine baaien, verlaten zandstranden, rotsachtige heuvels en vulkanische landvormen.

Rotorua en de helende spa’s

Rotorua is het dorp van de helende spa’s en het centrum van Maori cultuur, van groene heuvels en blauwe meren. Het stinkt in Rotorua. Het ruikt er 24 uur per dag naar rotte eieren. Toch trekt het stadje elk jaar weer ruim anderhalf miljoen bezoekers. Het geheim van het plaatsje op het noordereiland van Nieuw-Zeeland? Helende warmwaterbronnen. Precies war de vieze geur vandaan komt.

Vanuit de aarde bij Rotorua stijgt zwavel op. Het verwarmt de modderpoelen en waterbronnen in en rond de stad. Op tal van plekken in Rotorua zelf borrelt warm water op. En ook in de groene heuvels vind je achttien grote meren en vele kleinere bronnen. Het water van Rotorua staat bekend op zijn helende werking. Lang voor de komst van de Europeanen kwamen de gevreesde Maori krijgers naar de bronnen van Rotorua om hun oorlogswonden te laten genezen. Tegenwoordig verlicht het water de klachten van mensen met artritis en gewrichtspijnen.