De mooiste bezienswaardigheden van Zuid-Afrika

De prachtige vlaktes, gecombineerd met de bergen, stranden en het dierenleven is werkelijk sensationeel. Zuid-Afrika is een adembenemend mooi land. Olifanten, leeuwen, nijlpaarden, apen, neushoorns, pinguïns en zebra’s, eigenlijk te veel om op te noemen.

De grootste steden zijn Johannesburg en Kaapstad. Beiden zijn gebouwd naar Europees model aan de kust van de Atlantische Oceaan. Zuid-Afrika is zo divers dat je er het hele jaar door wel naartoe kunt reizen.

1. Het Kruger National Park

Een park zo groot als de staat Israël met een grote variëteit aan wildlife, een rijke fauna en uitgestrekte savannes. Het Kruger National Park ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika tegen de grens van Mozambique aan. Het is een van de mooiste safariparken ter wereld. De ‘Big Five’ (de leeuw, de olifant, de buffel, de neushoorn en de luipaard) zijn natuurlijk aanwezig maar ook nijlpaarden, antilopen, giraffen, impala’s, zebra’s en gemsbokken ontbreken hier niet.

Het noorden van het Kruger is een vrij dorre wildernis. Er lopen riviertjes die vaak niet meer zijn dan zanderige stroompjes. Er leven naast grote kuddes olifanten en buffels ook diverse soorten antilopen.

Het gedeelte boven Punda Maria (in het noorden) is wellicht het mooiste gebied van het park vanwege de grote hoeveelheid regen die hier valt. Het midden van het park wordt gekenmerkt door uitgestrekte grasvlakten waar veel antilopen grazen en in de winter leven hier grote aantallen impala’s, zebra’s, gnoes, buffels en giraffen. En een aantal van deze dieren vallen ten prooi aan de grote leeuwenpopulatie die hier rondstruint. Het zuiden van het park is makkelijk vanuit Johannesburg te bereiken en hier komen dan ook de meeste bezoekers.

Het wegennet is door het hele park goed en is prima te verkennen met een 4WD. Alleen gesloten voertuigen zijn toegestaan voor het publiek, maar open voertuigen worden door het park geleverd voor safari’s met een gids en door geregistreerde touroperators.

2. Kaapstad

Kaapstad is weliswaar niet de hoofdstad van Zuid-Afrika maar het is wel een van de weinige steden die een bezoek waard is. De stad ligt aan de beroemde Tafelberg en de imposante Tafelbaai op een schiereiland in het zuidwesten van Zuid-Afrika. Vlakbij de stad ligt een geweldig mooi landschap met bergen, wijngaarden, palmbomen, witte stranden, de blauwe oceaan en pittoreske vissersdorpjes.

Deze stad bruist door de levendige kunst, het wilde nachtleven, het heerlijke eten, de lokale muziek en het strandleven. En wat dacht je van de gastvrijheid en de vriendelijkheid van de inwoners van de stad? Je kunt hier heerlijk ontspannen en genieten van de vele bezienswaardigheden en attracties die deze fantastische stad je te bieden heeft. Zoals de Castle of Good Hope (het oudste koloniale gebouw van Zuid-Afrika), het schitterende park Company’s Garden, het winkelgebied ‘Waterfront’ in Victoriaanse stijl en natuurlijk het bekende Robbeneiland waar Nelson Mandela 18 jaar gevangen heeft gezeten. Vergeet bij mooi weer niet een bezoek aan de schitterende Clifton Beaches ten westen van het centrum

3. De Drakensberg

De Drakensberg met toppen boven de 3000 meter, biedt een van de mooiste landschappen in Zuid-Afrika. Het is door voldoende regenval bedekt met bossen en is daarom een oord waar vele toeristen verblijven. De Drakensberg ligt aan de oostelijke grens van het mini-koninkrijk Lesotho, wat midden in Zuid-Afrika ligt: het landje wordt geheel omsloten door Zuid Afrika. Deze Drakensberg biedt rust, spectaculaire uitzichten, lekker eten, vriendelijke mensen en bovenal perfecte mogelijkheden om te wandelen.

4. De Garden route

De Tuinroute ligt aan de zuidwestkust van Zuid-Afrika tussen de Mossel Bay en de Plettenberg Bay. Het is een prachtige kuststreek met diepe baaien, rivieren en lange zandstranden die worden afgewisseld door woeste kliffen en rotsen die zo de zee in lijken te zakken. Kleurrijke lagunes reiken ver landinwaarts en regenwouden strekken zich uit tot vlakbij de kust met zandduinen waar een reeks zouthoudende meren ligt. Het uitzicht wisselt steeds van weelderige vegetatie met inheemse bossen waar gigantische Yellowwood Trees groeien, naar semi-aride gebieden en van de bergen van de Outeniqua Range naar laaggelegen stranden. Vooral tussen juli en december is het hier schitterend door de vele soorten bloemen die dan in bloei staan.

Je kunt de route afleggen met de auto, per bus vanuit Kaapstad of Port Elizabeth of met de stoomtrein tussen George en Knysna. De Garden Route begint bij Mossel Bay aan de N2 in het zuiden van Western Cape, en eindigt bij Plettenberg Bay in het oosten.