De mooiste bezienswaardigheden van Zimbabwe

Zimbabwe ligt in het oosten van Afrika tussen Botswana en Mozambique. Het beschikt over heel veel wildlife, en het staat bekend om de Victoria watervallen en een van de grootste tabaksveilingen ter wereld. Zimbabwe is een land voor mensen die van avontuur houden.

1. De Victoria watervallen

De Victoria watervallen zijn net als de Kilimanjaro (Tanzania) een symbool voor het Afrikaanse continent. Het zijn misschien wel het meest spectaculaire natuurwonder ter wereld. De watervallen zijn de breedste watervallen van Afrika en bevinden zich zowel op Zimbabwaans als op Zambiaans grondgebied. Ze vormen een watergordijn van 1.708 meter breed en 100 meter hoog. Maar liefst 500 miljoen liter water per minuut valt over de rotswand de Zambezi-kloof in. Al vanaf 40km afstand kun je het water zien en horen. Rondom de watervallen kun je onder andere bungeejumpen, raften of met een vliegtuigje over de rivier Zambezi heen vliegen.

Stroomafwaarts vanaf de Victoria watervallen vind je het grootste water gemaakt door de mens: het stuwmeer in de Zambezi-kloof. Nu is het een attractie op zich met eilandjes, helder en diep water en een wildreservaat.

2. Hwange National Park

Het grootste nationale park van Zimbabwe ligt aan de rand van de grote Kalahari-woestijn in het westen van Zimbabwe en grenst aan Botswana. Doordat er geen omheiningen zijn vormt het samen met Botswana één groot natuurpark. Hwange biedt een grote variëteit aan landschappen en dieren.

De kans is hier heel groot om de Big Five tegen te komen. De leeuw, het luipaard, de neushoorn, de olifant en de buffel. Maar ook de cheetah, giraffe en zebra kun je hier vinden. Meer dan 25.000 olifanten en 10.000 buffels hebben hier hun habitat. Hwange is tevens rijk aan 400 vogelsoorten. Niet voor niets is National Geographic een veelgeziene gast in dit park. Een must voor de natuurliefhebber in Zimbabwe.

3. De hoofdstad Harare

De hoofdstad van Zimbabwe bevindt zich in het noordoosten van het land en is gevestigd op een plateau. Het straatbeeld is zeer divers. De ordelijke straten van het centrum, de dure buitenwijken met veel groen afgewisseld metd e drukke doorvoeroutes rondom de stad. In het centrum vind je de National Gallery of Zimbabwe met een interessante nationale collectie. Misschien nog wel interessanter zijn de internationale tentoonstellingen en de bijzondere Shona-rotstekeningen. De Shona is een bevolkingsgroep in Zimbabwe en Mozambique.

Vanuit Harare kun je een bezoekje brengen aan Tobacco Auctions, een van de grootste tabakexporteurs ter wereld. Een aantal jaar geleden was het zelfs de grootste tabaksveiling ter wereld.

4. Great Zimbabwe

De vroegere hoofdstad van het Shona-rijk is opgebouwd uit granietblokken. Het Shona-rijk strekt zich uit over wat nu Zimbabwe en Mozambique is. Eén van de bekendste ruïnes is de Great Enclosure. Gedacht wordt dat dit het paleis was van de koning en zijn familie.

5. Eastern Highlands

De Eastern Highlands heeft een totaal ander klimaat dan de rest van het droge land. Door de hoge ligging valt er veel regen, waardoor het een erg groen gebied is. De Highlands zijn opgedeeld in drie gebieden: Nyanga, Vumba en Chimanimani. Elk gebied heeft zijn eigen bezienswaardigheden. In Nyanga staat de hoogste berg van Zimbabwe: Inyangani. Vumba is vooral bekend omdat zijn bergen bijna altijd in de mist staan en Chimanimani heeft geweldige wandel- en klimroutes.