De mooiste bezienswaardigheden van Oeganda

Een reis naar Oeganda kan niet zonder safari. In de natuurparken is van alles te zien: zet je schrap voor watervallen, giraffen, krokodillen, olifanten, buffels, zwijnen, antilopen, hyena’s en veel verschillende vogels.

Oeganda wordt veelal vanuit de hoofdstad Entebbe (Kampala) naar het noordwesten bereisd. De beroemde natuurparken die de meeste toeristen bezoeken, liggen in het westen, bij de grens met Congo. Er is ook een aantal onbekende, interessante natuurparken. Als je weinig tijd hebt, is het verstandig je te beperken tot Queen Elizabeth, Murchinson Falls en Bwindi.

1. Gorilla’s bekijken in Bwindi

De gorilla tracking in Oeganda is absoluut een van de hoogtepunten van een reis door Afrika.

Er leven 3 gorilla groepen op de grens van oeganda en Rwanda in Bwindi National Park in het zuiden van het land. En er zijn 8 vergunningen per groep beschikbaar wat het totaal aantal vergunningen per dag op 24 brengt. Zorg dus dat je op tijd een vergunning boekt aangezien ze snel zijn vergeven. Een vergunning kost $500 dollar per persoon waarvan een gedeelte gaat naar de lokale gemeenschap en het andere deel om de gorilla’s te kunnen beschermen.

Je gaat met een aantal gidsen samen de jungle in op zoek naar de gorilla’s. Aangezien deze dieren zich niet meer dan 1 km per dag verplaatsen, zijn ze vaak snel gevonden door de rangers die vooruitlopen om de beesten te lokaliseren. De gorilla’s zijn normaal gesproken van zeer dichtbij te bewonderen. Als bezoeker mag je een uur aanwezig zijn bij de gorilla’s.

2. Nationale park Murchison Falls

In het noordwesten van Oeganda ligt het grootste en mooiste beschermde nationale park van Oeganda. De waterval waarnaar het park is vernoemd, is een van de meest spectaculaire watervallen in heel Afrika en daarom een echte must see. Je kunt de waterval bewonderen vanaf een boottocht over de Nijl. Een mix van nijlpaarden, krokodillen en watervogels waaronder de bijzondere Schoenbekooievaar (Shoebill) zorgen voor een mooie boottocht.

Daarnaast zijn er in het park zelf heel veel wilde dieren te zien zoals olifanten, antilopen, leeuwen, giraffen en jaguars. Je kunt zelf rondrijden in het park en een gids ($20 per dagdeel) meenemen die je vertelt waar je moet zijn om het een unieke ervaring te laten worden.

3. Boomklimmende leeuwen in Ishasha

Om nog meer wild te bekijken moet je naar Ishasha in het zuidwesten van het land. Ishasha staat bekend om haar populatie leeuwen die vreemd genoeg in bomen kunnen klimmen. Er zijn z’n 40 exemplaren verdeeld over 3 groepen. De leeuwen zijn moeilijk te spotten. De kans is het grootst rond het middaguur aangezien ze dan in de vijgenbomen klimmen om zich te laten afkoelen door de wind.

Daarnaast stroomt de Ishahsa rivier door dit landschap die te voet of met de boot kan worden ontdekt. Nijlpaarden en de zwart en witte Colobus aap zijn hier te zien, maar ook af en toe een olifant, buffalo’s en veel antilopen.

4. Queen Elizabeth National Park

Een ander bekend nationaal park is het Queen Elizabeth National Park, gelegen aan het Edwardmeer, het Georgemeer en het Kazingakanaal in het westen van Oeganda. Het park is in 1954 gesticht en vernoemd naar koningin Elisabeth II. De Mweya Lodge is een bekende plaats bij toeristen. Hier zijn namelijk veel wilde dieren als buffels, olifanten, waterbokken, ijsvogels en leeuwen te zien. Er leven in totaal meer dan 100 soorten zoogdieren en wel meer dan 500 soorten vogels. Daarnaast zijn er mooie kraters waarin zich zoutmeren bevinden en waar de flamingo’s te vinden zijn.