De mooiste bezienswaardigheden van Tanzania

Tanzania is een republiek in Oost-Afrika en ligt aan de mooie Indische oceaan. Voor de kust liggen de eilanden Zanzibar en Pemba. Tanzania is ongeveer net zo groot als Frankrijk, Duitsland en België samen en is daarmee het grootste land van Oost-Afrika. Vanwege de overweldigende natuur, wildlife en safari’s is Tanzania een schitterend land om op vakantie te gaan.

1. Het Serengeti Nationaal Park

Het Serengeti Nationaal Park is een van de grootste nationale parken van Tanzania. Het park loopt over de grens door naar Kenia. Enkele miljoenen wilde dieren leven op de ogenschijnlijk eindeloze en boomloze Serengeti vlakten. Ze migreren constant, op zoek naar graasland terwijl ze ondertussen als prooi dienen voor een van de vele roofdieren.

Je kunt hier een glimp opvangen van hoe de natuur van Oost-Afrika er op zijn mooist uitziet. De beste tijd om hier te komen is van december tot mei. Dan vindt namelijk de ‘grote migratie’ plaats waarbij gnoe’s en zebra’s achtervolgt worden door roofdieren. Het zicht van al die dieren is ongelooflijk en de aantallen waarover het gaat zijn fenomenaal. De ster van de jaarlijkse migratietocht is zonder twijfel de “wildebeest”. Serengeti is echter ook bekend om zijn leeuwen-, cheetahs- en giraffenpopulaties.

2. De hoogste berg van Afrika: de Kilimanjaro

Deze legendarisch berg ligt in noorden van Tanzania op de grens met Kenia en heeft eigenlijk drie toppen, waarvan de Kibo met 5.895m de hoogste is. De drie toppen zijn drie vulkanen waarvan de laatste erupties dateren van 100.000 jaar geleden. De krater van de Kibo is 200m diep.

Het lager gelegen deel van de berg bestaat uit savanne. De hellingen van de Kilimanjaro zijn zeer vruchtbaar en tot 1.400m groeien er veel verschillende soorten gewassen. Vanaf 1.800m is er dichtbegroeid bos. Boven de 3.000m groeit er niet veel meer, de top bestaat uit sneeuw en ijs.

Voor degenen die de Kilimanjaro willen beklimmen zijn er verschillende mogelijkheden. De beklimming via de Muranguroute is technisch gezien niet heel moeilijk. Via deze route heb je geen speciale klimspullen nodig. Toch moet je de beklimming van deze berg niet onderschatten. Het hoogste punt van de kraterrand van de Kibo ligt ver boven de hoogste Alpentoppen en de zuurstofdruk is erg laag. Om de top te halen, zal je lichaam voldoende geacclimatiseerd moeten zijn en in een perfecte conditie!

3. Het vakantie eiland Zanzibar

De Zanzibar-archipel ligt voor de kust van Tanzania en bestaat uit drie eilanden: Zanzibar Island, Pemba en Mafia (en daarnaast een groot aantal kleinere eilanden). Op het voormalige slaveneiland tref je zowel specerijen-plantages als witte stranden en veel palmbomen. Al sinds heel lang zijn er op het eiland grote kruidnagel- en kokospalmenplantages te vinden. Nog steeds wordt 80% van de wereldexport van kruidnagels op het eiland verbouwd.

De hoofdstad Stone Town is bekend vanwege zijn smalle straatjes en cultuurerfgoed. De stad is uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed en is daarmee naast de vele stranden de grootste toeristische attractie. In tegenstelling tot het vasteland zijn er op Zanzibar geen wildparken. Het eiland wordt vooral door internationale gasten bezocht. Zanzibar is één van mooiste eilanden ter wereld: een juweeltjes in de Indische Oceaan.

4. De Ngorongoro krater

De Ngorongoro krater is de grootste krater ter wereld met een doorsnede van ca. 18 kilometer. In 1951 werd het gebied van de krater ingelijfd bij het Serengeti National Park en vanaf 1978 verklaarde UNESCO de krater tot werelderfgoed. De krater wordt bewoond door zo’n 40.000 Maasai.

De krater ligt in het Ngorongoro-reservaat en er leven naar schatting 30.000 dieren in de krater. Daarmee is dit een van de dichtstbevolkte wildgebieden ter wereld.

Een opmerkelijk verschijnsel vormen de ‘shifting sands’ (een soort duin) die 30.000 jaar geleden tijdens een uitbarsting van de vulkaan Ol Donyo Lengai gevormd zijn uit as. Elk jaar in het droge seizoen verplaatst de 100 meter lange en 9 meter hoge duin bestaande uit as en zand gemiddeld 17 meter in oostelijke richting.

5. Het grootse Lake Victoria

Lake Victoria dankt zijn naam aan de ontdekkingsreiziger John Hanning Speke, die het vernoemde naar koningin Victoria van Engeland. De oppervlakte is ongeveer net zo groot als Nederland en België samen. Het meer ligt in het Noordwesten van Tanzania en wordt omgeven door de landen Kenia, Uganda en Tanzania.

Lake Victoria is een van de belangrijkste bronnen voor de Nijl en wordt zelf gevoed door regenwater en door andere rivieren. Het meer ligt op 1.100m boven zeeniveau. Er liggen tientallen eilanden in waarvan Ukerewe het grootste. Lake Victoria is het grootste meer van Afrika en het op een na grootste zoetwatermeer ter wereld, na het Titicacameer op de grens van Bolivia en Peru in Zuid-Amerika.

Vijftig jaar geleden bestond 80% van de vispopulatie in het meer uit cichliden, nu is dat nog maar 1%. Veel van de 200 inheemse cichlidensoorten zijn opgevreten door de uitgezette nijlbaars. De film Darwin’s nightmare laat dit menselijk ingrijpen in de natuur op een aangrijpende wijze zien. Ook het dumpen van chemisch afval en de daling van zuurstof in het water hebben een vernietigende uitwerking gehad.