De mooiste bezienswaardigheden van Mozambique

Mozambique heeft een hele lange kustlijn van 2.655 km lang die bestaat uit mangrove, witte zandstranden en helderblauw water. Hier kun je ideaal duiken naar koraalriffen, walvishaaien en manta’s. Landinwaarts vind je veel Nationale parken waar je de bekende Afrikaanse dieren kunt spotten waaronder leeuwen, olifanten en neushoorns. De tropische eilanden voor de kust staan vooral bekend als toeristische bestemming om te duiken en te relaxen.

1. Duiken in Pemba

Pemba is een bruisende, levendige stad en die bekend staat om zijn stranden. Langs een ongerepte kustlijn biedt Pemba een aantal van de mooiste stranden ter wereld. Je kunt hier fantastisch duiken en snorkelen. Daarnaast zijn er in het stadje levendige markten met lokale kunst en ambachten en fascinerende architectuur.

En als je hier in de buurt bent moet je zeker een bezoek brengen aan de eilanden van de Archipel Quirimbas. Dit is een cluster van 32 koraaleilanden over een lengte van 100km langs de kust van Mozambique. De eilanden bestaan uit mooie koraalriffen met een overvloed aan exotische waterdieren. Het Archipel vormt het hoogtepunt van menig bezoek aan Mozambique en Pemba is de ultieme hotspot waarvandaan je dit stukje paradijs in de Indische Oceaan kunt bezichtigen.

Wimbi beach ligt iets ten zuiden van Pemba en is een populaire badplaats in de regio. Ook hier kun je genieten van de zee, het strand en de kleurrijke vissen. Wimbi Beach is de ideale plek om samen met het gezin naar toe te gaan of voor een romantisch uitstapje.

2. De hoofdstad Maputo

Maputo ligt in het zuiden van Mozambique vlakbij de grens met Swaziland en Zuid-Afrika. Maputo is een zeer aantrekkelijke stad oa vanwege de ligging op een kleine klif die uitkijkt over de Maputo baai. Lange tijd is Maputo overschaduwd door het kolonialisme en de oorlog, maar is nu zeker de moeite waard om te bezoeken. Het is een drukke stad die veel te bieden heeft qua cultuur, architectuur en nachtleven. Daarnaast zijn er kleurrijke markten en leuke eetgelegenheden langs de waterkant.

Inhaca eiland ligt op ongeveer 40km voor de kust van Maputo. Er zijn verschillende mooie stranden met mooie koraalriffen voor de kust. Er is een historische vuurtoren en een museum en veel van de bossen zijn beschermd gebied. Het is een favoriete bestemming voor Zuid-Afrikaanse duikers en snorkelaars. Voor de liefhebbers: je kunt er ook op vissen jagen!

Ook voor natuurliefhebbers is Maputo een uitstekende uitvalbasis. Ten zuiden van Maputo ligt het Maputo Elephant Reserve. In dit park zitten veel olifanten, luipaarden, antilopen, krokodillen, nijlpaarden en jakhalzen. Op de meren in het binnenland zijn veel flamingo’s en andere watervogels te zien.

3. Bazaruto Archipel Nationaal Park

Ten noorden van de hoofdstad Maputo ligt het Bazaruto Archipel bestaande uit vijf eilanden: Bazaruto, Benguerra, Magaruque, Santa Carolina en Bangué. De eilanden zijn een echt tropisch paradijs. Het water is turkoois, de stranden zijn wit, vogels hebben alle kleuren van de regenboog en de onderwaterwereld heeft een ongekende diversiteit.

De Bazaruto Archipel is het resultaat van een eeuwenlang proces waarbij slib en zand uit de Limpopo rivier zich heeft omgevormd tot de huidige verzameling eilanden. Het is de thuishaven voor meer dan 2.000 vissoorten, en meer dan 100 soorten koraal. En daarmee is een onvergetelijke snorkel- of duikervaring een garantie. De levendigheid onder water wordt aangevuld met een zeer diverse vogelsoorten op het eiland. Kortom, dit archipel is een echte hotspot en zal zeker een van de hoogtepunten van je reis naar Mozambique zijn.