De mooiste bezienswaardigheden van Madagaskar

Een avontuurlijke rondreis door Madagaskar is zowel voor cultuur- als natuurliefhebbers een geweldige belevenis. Dit eiland is gelegen aan de oostkust van Afrika in de Indische Oceaan.

Vier van de vijf planten die hier groeien, komen nergens anders ter wereld voor. En bij de reptielen en amfibieën is het percentage nog hoger. Daarnaast is Madagaskar bekend vanwege zijn maagdelijke regenwouden, het leefgebied van de lemuren: primitieve apen die ooit over de gehele wereld voorkwamen, maar nu in Madagaskar hun laatste thuis hebben gevonden.

Omdat Madagaskar een eiland is, kom je verschillende dieren- en plantensoorten tegen die nergens anders ter wereld voorkomen. De lemuren en Madagaskardag-gekko’s (kameleonsoort) zijn daarvan bekende voorbeelden. Maar ook de bekende baobab (de nationale boom van Madagaskar) is eveneens kenmerkend voor het eiland. Een vakantie op dit eiland is een kennismaking met een uniek land in de Indische Oceaan. Madagaskar heeft dichte wouden tot bizar gevormde rotsen en golvende vlaktes. Er leven verschillende bevolkingsgroepen, ieder met eigen uiterlijke kenmerken, bouwstijlen en bezigheden.

1. Duiken aan de westkust

Madagaskar heeft een van de meest ongerepte koraalriffen ter wereld en dat alles zonder al te veel toeristen. De meest populaire bestemmingen om te duiken zijn Nosy Be in het noordwesten, en de stranden in het zuidwestelijke deel van het land. Beide gebieden hebben veel accommodaties, variërend van kleine hostels tot grote badplaatsen. Duikmateriaal is overal verkrijgbaar.

De belangrijkste stad op het eiland Nosy Be is Hell-ville. Het biedt toegang tot andere eilandjes in de buurt en hoogland kratermeren. Verschillende kleine eilanden kunnen worden bereikt door het water (meestal op kleine boten genaamd pirogues) van Hell-ville, met inbegrip van Nosy Komba (Lemur Island). Zeer geliefd bij toeristen vanwege het gezellige dorp, de oude ambachten en de luxe kamers.

2. De nationale parken Montagne d’Ambre en Ankarana

In het tropische noorden van Madagaskar liggen deze 2 fantastische natuurparken met zeer uiteenlopende landschappen. Montagne d’Ambre is een vulkanisch massief en bestaat uit een aaneenschakeling van beschermde natuurgebieden. In het beschermde ‘Ambre’ bos liggen zes meren en verschillende riviertjes.

In Ankarana kom je een aantal eigenaardige bewoners tegen zoals de piepkleine kameleon de brookesia, de nachtlemuren avahi en de bladstaartgekko. Daarnaast zijn er fraaie karststeenformaties.

3. Isalo National Park

Isalo National Park is gelegen tussen de graslanden in het zuidwesten van Madagaskar. Het heeft veel weg van het Amerikaanse Wilde Westen. Het park heeft prachtige zandsteenformaties, warmwaterbronnen, en uitgestrekte vlaktes. De Canyon van Apen en de heilige Sakalava graven behoren tot de favoriete lokaties in Isalo National Park.

4. De regenwouden van de Atsinanana

De regenwouden van de Atsinanana bestaan uit zes nationale parken verdeeld over het oostelijk deel van het eiland. Deze bossen zijn van cruciaal belang voor het behoud van de ecologische processen die nodig zijn voor het voortbestaan van de unieke biodiversiteit van Madagaskar. Na de scheiding van Madgascar met het vaste land zo’n 60 miljoen jaar geleden zijn de planten en dieren geëvolueerd in isolement. Dit is de belangrijkste reden waarom Madagaskar zo’n enorme diversiteit aan flora en fauna herbergt.