De mooiste bezienswaardigheden van Kenia

Kenia is een republiek in Oost-Afrika en behoort samen met Djibouti, Eritrea, Ethiopië, Soedan en Somalië tot de ‘Hoorn van Afrika’. Kenia ligt op de evenaar en grenst aan de Indische Oceaan. Bekend vanwege de beroemde Maasai krijgers en de fantastische natuurparken: Kenia is een heerlijk land om te starten in je ontdekking van Afrika.

1. Mount Kenya: de hoogste top van het land

Mount Kenya is met zijn 5.200m de op één-na-hoogste berg in Afrika (na de Kilimanjaro in Tanzania). Het Mount Kenya Nationaal Park staat op de Wereld Erfgoed Lijst van de Verenigde Naties. En hoewel deze berg heel bekend is, kennen de meesten ‘m alleen van veraf. Je hebt prachtig uitzicht op de berg vanuit de regio rondom de berg, waaronder de Mount Kenya Safari Club bij Nanyuki.

Deze schitterende club is geheel gebouwd naar koloniale maatstaven. Een hele mooie plek voor een rust- of relax-dag in je safari. Nanyuki ligt op de evenaar en dit wordt bewezen door water uit een bakje te laten lopen. Aan de ene kant van de evenaar draait het linksom, aan de andere kant rechtsom, en op de evenaar draait het water helemaal niet!

Op Mount Kenya is het mogelijk om te kamperen. Op de diverse vampings is het mogelijk om de franjeapen (Colobus Monkeys) te zien. Het was er warm, zelfs boven de 2.000m.

2. Het mooiste park van Kenia: Samburu National Park

Samburu is het echte, ongetemde Afrika. Een droog en stoffig land waar planten, dieren en mensen moeten vechten om te overleven. Je proeft het stof in de lucht, ruikt de rivier en ziet planten en dieren ontwaken. Het wildpark Samburu ligt langs de Ewaso rivier in het noorden van Kenia. Het mooie is dat je er nog geen grootschalig toerisme aantreft. In het Samburupark leven verschillende unieke diersoorten. De zebra, de giraffe en de gerenuk (een antilope met een giraffeachtige nek) zijn slechts enkele voorbeelden. De kans is groot dat je een van de volgende dieren aantreft in dit schitterende natuurgebied: groene meerkatten, bavianen, krokodillen, cheetah’s, leeuwen, hyena’s en luipaarden.

3. Het schitterende Baringo meer

Het Baringo meer is een zoetwatermeer in het noorden van de Rift Vallei in Kenia. Het ligt opgesloten in het vulkanische landschap van deze vallei. Er zijn meer dan 450 verschillende vogelsoorten aanwezig. Het Baringomeer behoort van oudsher toe aan de Njemps. Dit is een nomadenvolk die leven van de visvangst en in tegenstelling tot de Maasai niet leven van een veestapel.

Kampi ya Samaki is een klein dorp aan de westelijke oever van het Baringo meer, waar men voornamelijk leeft van de dagelijkse visvangst. Toeristen verkiezen vaak de lodges maar het is zeker de moeite waard om overdag eens door het dorp te wandelen. Geniet van een lekker drankje in één van de plaatselijke barretjes, Weavers, Mama Lucy of Bothania. Ook worden hier lokaal vervaardigde producten verkocht die men graag probeert te slijten aan de toeristen.

4. De hoofdstad Nairobi

Nairobi heeft zijn ontstaan te danken aan de aanleg van de oost-Afrika spoorlijn. Deze lijn moest de verbinding vormen met het Victoriameer en Oeganda. In het hart van de stad ligt een modern zakencentrum, met diverse grote internationale hotels. De wekelijkse Maasai-markt een van de kleurrijkste in Kenia en zeker de moeite van een bezoek waard.

Breng daarnaast een bezoek aan het National Museum, Snake Park (wat tegenover het Nationaal Museum ligt) en de City market. Voor een prachtig uitzicht over de stad kun je het beste op het dak gaan staan van het Kenyatta Conference Centre.

Een aanrader is ook de Elephant Orphanage. De Sheldrick Trust rehabiliteert onder andere kleine olifantjes, die tussen 11 en 12 uur te zien zijn omdat ze gevoerd worden. Verder is Nairobi National Park een mooi park om een bezoek aan te brengen. Er zijn veel verschillende soorten dieren te bezichtigen en dat alles zeer dichtbij de stad (helaas geen olifanten).