De mooiste bezienswaardigheden van Ethiopië

De prachtige natuur, de bijzondere historische monumenten en de hartelijkheid waarmee Ethiopiërs de buitenlandse bezoeker ontvangen maken Ethiopië tot een boeiende bestemming op het Afrikaanse continent. Wanneer je bezig bent aan je rondreis door Ethiopië, lijkt het alsof je van de ene in de andere wereld terechtkomt.

Een bezoek aan het Oost-Afrikaanse land staat garant voor een ontmoeting met zowel de meest exotische dieren als de meest primitieve volkeren. Ethiopië staat voor een mooie mix tussen traditionele culturen en het mooiste natuurschoon dat je je kunt voorstellen.

De rotskerken van Lalibela

In het noorden van Ethiopië kun je reizen door het bergachtige landschap en zal de invloed van het orthodoxe geloof al snel zichtbaar worden. Hier ligt ook het dorp Lalibela, waar je een elftal in rotsen uitgehakte kerken kunt bezichtigen en een bezoek kunt brengen aan de religieuze ondergrondse gangen. Hier vind je de geur van wierook en de klanken van zowel het tromgeroffel als het gezang van de kerkgangers zorgen voor een mystieke sfeer. Deze kerken worden ook wel ‘het achtste wereldwonder’ genoemd.

Koning Lalibela bouwde deze kerken, omdat hij een nieuw Jeruzalem wilde stichten. De kerken zijn in rap tempo gebouwd in ongeveer 25 jaar, wat voor die tijd heel snel was. Lalibela ligt op 2.500m boven zeeniveau in de bergen van Laste. Het is een Pelgrimsoord en in de holten van de rotsen zitten nog dagelijks monniken te mediteren en weerklinken hun gezangen.

De hoofdstad Addis Ababa

De hoofdstad van Ethiopië ligt precies in het midden van het land. Addis Ababa is de zetel van de Afrikaanse unie en staat bekend om zijn contrasten. De stad ligt op grote hoogte (tussen 2.000m en 3.000m) en kent daarom een groot hoogteverschil. Er zijn hele drukke straten maar ook hele rustige straten met veel schaduw en grote hotels. Bestel in ieder geval een ‘buna’ (Ethiopische koffie) en geef je ogen de kost op een van de lokale markten. Merkato is de grootste openluchtmarkt van Afrika.

Harar

Niet ver van de grens met Somalië ligt het ommuurde Harar, een islamitische stad. De sprookjesachtige sfeer is een gevolg van de prachtige architectuur in combinatie met het doolhof van smalle steegjes. Harar was in een ver verleden een belangrijk commercieel centrum was voor Afrika, India en het Midden-Oosten.

Wanneer je tijdens je rondreis door Ethiopië aankomt in het zuiden van het land, stuit je op verschillende primitieve nomadische volkeren die er allerlei kleurrijke en traditionele rituelen op na houden. Van houten totems tot en met ouderwetse markten en van zelfgemaakte kleding tot en met bizarre lichaamsversieringen en kapsels. Absoluut de moeite waard bij een bezoek aan Ethiopië.

Semien Mountains Nationaal Park

Semien Mountains Nationaal Park bestaat uit een van de grootste bergketens van het Afrika. Helaas hebben de verschillende nationale parken veel te lijden gehad van de hongersnoden en de etnische oorlogen. Jagers, stropers, de hongerige bevolking en militairen hebben ervoor gezorgd dat de hoeveelheid wild behoorlijk is afgenomen. Veel dieren trekken naar het ten zuiden gelegen buurland Kenia. Het goede nieuws is dat sinds het rustiger is geworden in Ethiopië de wildstand weer langzamerhand aantrekt. Het hele jaar door kun je diverse zoogdieren zien zoals wilde zwijnen, antilopen en gazellen.