De mooiste bezienswaardigheden van Egypte

De piramides, de obelisken, de woestijn en de Nijl maken Egypte tot een bijzondere bestemming. Aan de Nijl liggen grootse monumenten en oude steden. De heerlijke temperaturen en de lange zandstranden trekken zon- en zeeaanbidders het hele jaar door. De onderwaterwereld is een van de mooiste ter wereld met een lange kustlijn aan de Rode Zee waar je kristalhelder water, kleurrijke vissen en een aantal grote riffen vindt.

Egypte wordt door het Suezkanaal in tweeën gesplitst en ligt op de grens van Azië en Afrika. Het landschap wordt in belangrijke mate bepaald door de rivier de Nijl en door de woestijnen aan weerskanten ervan. Slechts een klein deel van het land is bewoonbaar, maar op dit kleine stukje wonen 70 miljoen mensen. Breng een bezoek aan de Nijlvallei en bekijk de wonderen van de oude Egyptenaren.

De hoofdstad Caïro

Caïro is de hoofdstad van Egypte en de grootste stad van Afrika. Het ligt in het noorden van Egypte en het oude hart van de stad is tot cultureel erfgoed benoemd door Unesco. Caïro is een bruisende, opwindende en fascinerende stad. Overdag kun je heerlijk winkelen, eten, musea bezoeken, zeilen of andere culturele uitstapjes maken. ’s Avonds barst er een wild nachtleven los in de straten van Caïro.

Geniet van het uitzicht over de Nijl vanaf het balkon van je hotelkamer, bezoek de middeleeuwse markten van Khan El-Khalili, of slenter over de boulevard langs de Nijl. Er zijn ook volop bioscopen, theaters, moderne winkelcentra, opera’s en dansshows.

Het klimaat in Caïro is gematigd en er is een lage vochtigheidsgraad in bijna elk jaargetijde, behalve in de zomer. In juli kan het vaak wel 36 °C worden. In de wintermaanden zijn er in Caïro veel behaaglijkere temperaturen tussen de 21 en 15 °C.

De piramiden van Gizeh

De piramiden van Gizeh staan iets buiten de stad en zijn de bekendste en oudste bouwwerken van de mensheid. Deze indrukwekkende bouwwerken zijn de vermeende graftombes van de Egyptische koningen Cheops, Chefren en Mycerinus. Het piramidecomplex bevat naast de 3 grote piramiden ook nog drie kleine piramiden en de grote Sfinx.

Vanwege de zeer ingewikkelde bouwconstructie zijn deze bouwwerken nog in relatief goede staat gebleven. De oorspronkelijk witte kalksteenlaag is door de eeuwen heen wel verdwenen, evenals de vermeende gouden top van de piramiden. De 3 grote piramides en de grote sfinx vormen samen een van de 7 wereldwonderen.

De culturele hoofdstad Luxor

Luxor herbergt een grote verzameling aan cultureel erfgoed. De stad ligt ergens halverwege Egypte als je de Nijl naar het zuiden volgt. De stad ligt vol met oude schatten en graftombes. Hier ligt de beroemde Vallei van de Koningen met de graftombes van de farao’s van Egypte. De vallei bestaat uit twee delen, een westelijk en oostelijke deel. De oostelijke helft is toegankelijk voor bezoekers. Van de 63 geïdentificeerde tombes zijn er steeds 10 tombes open. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het toerisme de belangrijkste inkomensbron van de stad is.

Aswan en de rotstempels van Abu Simbel

Deze zuidelijke stad in Egypte onderscheidt zich van de rest door haar granieten rotsen en eilanden met palmbomen. In Aswan zie je veel tempels, graven en bazaars. Ook de rotstempels van Abu Simbel liggen vlakbij de stad. Deze werden door de UNESCO verhuisd naar een hoger gelegen plaats omdat ze door de bouw van de Aswan Dam anders onder water zouden zijn verdwenen.

De enorme Aswan Dam ligt aan het enorme Nassermeer. Dit gigantische meer strekt zich uit over het voormalig leefgebied van de Nubiërs. Je kunt met een cruiseboot van de zuidkant van de dam het meer over om de tempels te bezoeken. Heen en terug doe je in twee dagen. In het meer zitten krokodillen en grote vissen wat het een ideale locatie maakt voor sportvissers van over de hele wereld.

Schiereiland Sinaï en duiken in Sharm el Sheikh

Dit woestijnachtige schiereiland is het Aziatische deel van Egypte en is de schakel tussen Azië en Afrika. Aan de oostkant grenst het aan Israël. Bergen, valleien, kloven en oases vormen het landschap hier. Je beleeft er koude nachten met een droge lucht, maar met een uitzicht op een ongekend heldere sterrenhemel. Op dit schiereiland liggen de badplaatsen Dahab, Nuweiba en Sharm el-Sjeikh, populaire bestemmingen onder zonaanbidders en onderwatersportliefhebbers.

Sharm el Sheikh is een van de beste duiklocaties ter wereld. Gegarandeerde zon, kristalhelder water en een prachtige onderwaterwereld maken de Rode Zee tot een populair vakantieparadijs. In de omgeving bevindt zich een aantal plaatsen van groot historisch belang, zoals het St. Catherine klooster uit de 6e eeuw.