De mooiste bezienswaardigheden van Botswana

1. De Kalahari woestijn

De Kalahari woestijn strekt zich uit tot de randen van Zuid-Afrika, Namibië, Angola en Zimbabwe en beslaat zo’n 70% van het land. Door de vele mineralen zoals koper en nikkel kleurt de woestijn fantastisch mooi rood.

Hoewel het in de Kalahari woestijn zelden regent, er geen rivieren zijn en de temperatuur in de zomer tot extreme hoogte kan stijgen, is het grootste deel van de woestijn niet kaal, maar bedekt met graspollen en planten! In de Kalahari zijn maar liefst 8 grote nationale parken waar grote hoeveelheden wild te vinden zijn, waaronder de zwartgemaande leeuw. Een deel van de Kalahari is goed te bereizen met een normale auto, maar voor de echte Kalahari-ervaring heb je een 4wd nodig om over de onverharde dirt-roads te kunnen rijden. Er zijn schitterende kampeerplekken in de verschillende parken, een prachtige ervaring voor de ware avonturier.

2. De Okavango Delta

In het noorden van Botswana stroomt de Okavango rivier vanuit Namibië met de bekende Okavango Delta die gemakkelijk bereikbaar is via het plaatsje Maun. In dit gebied vind je veel waterwegen, meren en eilanden. Hierdoor heeft Botswana, dat geen kustlijn heeft, toch altijd genoeg water voor handen. Het water maakt het gebied en het noordelijker gelegen Chobe National Park erg vruchtbaar en groen. Een schitterende plek in Botswana om te bezoeken.

3. Het Chobe National Park en de Victoria watervallen

Helemaal in het noorden van Botswana vlakbij de grens met Zimbabwe ligt dit mooie natuurpark. Chobe National Park is de thuisbasis van de meeste gevarieerde flora en fauna van Botswana. Rivieren en moerassen zorgen voor een enorme hoeveelheid wildlife concentraties en talloze watervogels. Ook de wereldberoemde Victoria Falls zijn hier te bezichtigen. Verder leven er 70.000 olifanten, vele wilde dieren en 450 verschillende soorten vogels. De mokoro (een uitgeholde boomstam) is het handigste vervoersmiddel over water en hiermee zijn de dieren het best te spotten.

4. De Makgadikgadi Pans

De Makgadikgadi Pans zijn ‘s werelds grootste zoutpannen en de meest zichtbare overblijfselen van een ‘superlake’ die meer dan 5 miljoen jaar geleden werd gevormd. Ongeveer 10.000 jaar geleden begon het meer op te drogen door klimatologische veranderingen. Verdamping van het water maakte van het meer een grote oppervlakte (de pannen) met glinsterend zout.

Vandaag de dag bieden de pannen de mogelijkheid om een spectaculaire safari te doen over deze vlaktes met een geheel eigen flora en fauna. De sterrenhemel is schitterend en zelfs de melkweg is vanaf hier goed zichtbaar. Wanneer de meren droog komen te liggen, kan het ontzettend heet worden in deze gebieden. De pannen die niet opgedroogd zijn, trekken vaak flamingo’s aan.